Pridať recept

Škoricová vianočka

ingrediencie

500 g
hladká múka špeciál
1 ks
sušené droždie Dr.Oetker
2 PL
trstinový cukor
1 ČL
soľ
1 ks
žĺtok
50 g
rozpustené maslo
250 ml
mlieko ak cesto potrebuje pridáme ešte do tých 275 ml

Plnka

12,5 PL
trstinový cukor
2,5 ČL
mletá škorica
80 g
rozpustené maslo

postup

1.

Zmiešame si múku, soľ a 1 polievkovú lyžicu cukru. V poháriku si pripravíme kvások - 100 ml vlažného mlieka, 1 polievková lyžica cukru a rozdrobené droždie Dr.Oetker - necháme nabobtnať.

 
2.

K múčnej zmesi pridáme žĺtko, zvyšné mlieko, maslo a pripravený kvások.

3.

Vypracujeme cesto, ktoré si necháme na teplom mieste vykysnúť tak 30-45 minút (alebo kým nezdvojnásobí svoj objem). 

4.

Po vykysnutí si cesto rezdelíme na 5 rovnakých častí a každú si rozvaľkáme. Škoricu zmiešame s cukrom. 

5.

Na každú časť cesta dáme roztopené maslo a škoricovú zmes. Zrolujeme do,,rolády". 3 zrolované časti cesta si prepletieme ako vrkoč a na ich vrch si skrútime zvyšné dve časti.

6.

Spevníme si ich špajdlami, aby sa nám počas pečenia nerozutekali :). Potrieme vajíčkom a môžme posypať hoblinkami mandlí. 

7.

Na 15 minút dáme zapiecť na 190-200 stupňov, potom znížime na 160-170 stupňov a pečieme ešte 40-45 minút. Hotovo :).

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Upečte doma rôzne druhy pečiva
S týmito overenými receptami a radami upečiete vždy na jednotku!
Pečenie chleba sa stalo i vďaka kváskovaniu veľkým hitom. Keď ste už zvládli tento dôležitý krok, môžete...
Veľká noc
Prípravy na Veľkú noc: Ako na tradičné pečené špeciality
Ku sviatkom sa neviažu iba rôzne tradície, ale aj kulinárske pochúťky. Napríklad Vianoce si nevieme predstaviť...
Vianočka
Takto sa pletie domáca štedrovečerná VIANOČKA! Poctivá príprava a výsledok úžasný, tento recept sa vždy podarí, zdieľajte!
Posledné dni pred Vianocami sa na našich stoloch často objavuje táto pochúťka z kysnutého cesta. Viete...
Poznáte Babku? Krásny pletenec z vláčneho brioškového cesta s plnkou podľa vašej chuti
Čokoládová Babka: Bohatá, maslová brioška, ktorá zachutí všetkým
Oku i jazyku lahodiacu, židovskú pochúťku sme si dnes pripravili s poctivou čokoládovou plnkou.
Vianočné opekance
Mak nesmie chýbať! Nezabudnite k tradičným štedrovečerným chodom pripraviť aspoň jednu tradičnú makovú pochúťku
Mak symbolizuje bohatstvo, preto nezabudnite k tradičným štedrovečerným chodom pripraviť aspoň jednu makovú dobrotu.
Sladké pečivo, ktoré milujeme: Upečte si domácu vianočku, briošky či makovky
Sladké pečivo, ktoré milujeme: Upečte si domácu vianočku, briošky či makovky
Domáce sladké potešenia k horúcemu čaju či kakau, ktoré spríjemnia vstávanie aj zastúpia večeru.