Pridať recept

Apple pie

ingrediencie

3 hrnčeky
hladká múka
1 ČL
odsypaná - soľ
2 PL
trstinový cukor
100 g
margarín
150 g
maslo
8 PL
ľadová voda  

Plnka

800 g
jablko
100 g
trstinový cukor
1 ks
škoricový cukor
2 PL
mletá škorica
štipiek
soľ
2 PL
citrónová šťava
štipiek
muškátový oriešok
2 PL
kukuričný škrob
25 g
maslo
podľa chuti
rum
podľa chuti
hrozienka

postup

1.
CESTO: Spracujeme si múku so soľou a cukrom, pridáme na kocky nakrájaný margarín a po ňom nakrájané maslo. V tejto fáze to má podobu posýpky, no my pridáme ľadovú vodu a vypracujeme z toho cesto :). Rozdelíme si ho na dve polky, zabalíme do fólie a pošleme do chladu na minimálne 1 hodinku.
 
2.
NÁPLŇ: Hrozienka si umyjeme a pokvapkáme rumom (rumovou esenciou) - necháme ich takto vegetiť a prejdeme k jablkám. Tie si umyté nakrájame na tenké plátky, polmesiačiky - pokvapkáme ich citrónovou šťavou, posypeme cukrom, škoricou a soľou a premiešame. Jablkovú zmesku presunieme do sitka, pod ktorý položíme misu - do nej nám bude odkvapkávať sťava (tú si odložíme, budeme ju potrebovať) - a necháme chvíľu postáť.
3.
Z chladničky si vyberieme jednu polku cesta a neháme ju cca 10 min. povoliť. Následne si ju vyvaľkáme na veľkosť plechu a presunieme ju do neho (alebo pekne prstami postláčame cesto do formy). Cesto vo forme vrátime do chladu a na oplátku z neho vyberieme druhú polku cesta, ktorú si takisto neháme von povoliť.
4.
Do menšieho hrnca si dáme odkvapkanú šťavu z jablkovej zmesky a pridáme maslo - za stáleho miešania varíme cca 8 min. do zhustnutia. Odstavíme a pridáme k nakrajaným jablkám, ku ktorým primiešame škrob. Hotovú náplň dáme na cesto vo forme, posypeme hrozienkami a šupneme ho do chladu - stačí tak na 10 min. Zatiaľ si z druhej polky cesta nakrojíme pásiky na mriežku, ktorú vytvoríme na už skoro hotovom koláčiku :) Pečieme 20 min. na 200 stupňoch, potom znížime na 160 stupňov a necháme ešte 30-40 min. Hotový posypeme práškovým cukrom.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať