Pridať recept

Veľkonočná paska

10
porcií
150
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

1 kg
polohrubá múka
1/2 liter
mlieko
50 g
droždie
100 g
maslo
80 g
cukor
60 g
sušené mlieko
3 ks
vajce
1 ČL
soľ
podľa chuti
hrozienka
20 g
vanilkový cukor
1 ks
vajce na potretie
trochu
cukrový sirup na potretie

postup

1.
Suroviny a necháme ich ohriať na izbovú teplotu. Pripravíme si kvások. Do väčšieho pohára nadrobíme droždie, pridáme lyžičku cukru a múky a asi 1,5 dl teplého mlieka. Necháme narásť.
 
2.
Do veľkej misy preosejeme múku a sušené mlieko. Pridáme lyžičku soli, cukor a premiešame. Maslo roztopíme a necháme ochladnúť. 3 vajíčka rozbijeme, žĺtky oddelíme od bielkov. Žĺtky môžeme pridať do misy s múkou, bielky necháme zatiaľ stranou. Hrozienka namočíme do horúcej vody. Do misy so surovinami vylejeme kvások.
3.
Prilejeme aj vychladnuté maslo a časť mlieka a vareškou miešame. Postupne podľa potreby prilievame ďalšie mlieko a stále miešame. Pokiaľ je už ďalšia práca s vareškou ťažká, odložíme ju, a cesto ďalej miesime rukou.
4.
Podľa tradície sa cesto na pasku musí miesiť celú hodinu. Po hodine miesenia vezmeme odložené bielky a vyšľaháme z nich sneh. Zapracujeme sneh do vypracovaného cesta. Spolu so snehom pridáme k cestu aj namočené a vyžmýkané hrozienka.
5.
A teraz všetko spolu zmiesime, kým sa sneh predsa len stratí v ceste. Hotové cesto prikryjeme čistou utierkou a na teplom mieste necháme hodinu kysnúť.
6.
Pripravíme si formy na pečenie. Formy vymastíme maslom. Vykysnuté cesto vyberieme z misy na pracovnú dosku a zľahka premiesime. Rozdelíme a vytvarujeme bochníky. Pasky vo formách prikryjeme a necháme ďalšiu hodinu kysnúť.
7.
Medzitým si rúru zohrejeme na 250 °C. Podkysnuté pasky dôkladne potrieme rozšľahaným vajíčkom, dáme do rúry a stopneme 5 minút. Po 5 minútach stiahneme teplotu na 200 °C. Na tejto teplote pečieme pasky 20 minút, potom znížime teplotu o ďalších dvadsať stupňov na 180 °C a pečieme ešte 35 - 50 minút podľa veľkosti pasky.
8.
Ak pasky príliš rýchlo tmavnú, prekryjeme ich alobalom alebo papierom na pečenie. Tesne pred koncom pečenia si z vody a cukru v rovnakom pomere pripravíme cukrový sirup. Upečené pasky vyberieme z rúry, potrieme cukrovým sirupom a necháme vychladnúť. Najprv vo forme, potom, po 10 minútach vyberieme z formy a necháme vychladnúť na mriežke. Správne upečená paska má by voňavá, primerane sladká a hebká ako vata.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Najlepší VIANOČNÝ VAJEČNÝ LIKÉR: Nič navyše, len to, čo do neho podľa originál receptúry patrí!
Najlepší VIANOČNÝ VAJEČNÝ LIKÉR: Nič navyše, len to, čo do neho podľa originál receptúry patrí!
Vaječný likér patrí k Vianociam a pripraviť si ho môžete v pohodlí domova za niekoľko minút!
Veľké trápenie našich známych tvári: Ako správne pripraviť včelie úliky? Janka Kovalčíková vie, ako na to!
Veľké trápenie našich známych tvárí: Ako správne pripraviť včelie úliky? Janka Kovalčíková vie, ako na to!
Aj vianočný špeciál tretej série šou Pečie celé Slovensko prinesie vtipné, ale aj náročné momenty. Koho...
VIDEO: Tento recept dnes už takmer nikto nerobí a pritom je to najväčšia pochúťka. Fantastické SLONIE ŽRÁDLO
VIDEO: Tento recept dnes už takmer nikto nerobí a pritom je to najväčšia pochúťka. Fantastické SLONIE ŽRÁDLO
Fantastický šalát, ktorý poznáte pod názvom Slonie žrádlo, sa v našej rodine pripravoval veľmi často...
Účinné domáce medicíny, ktoré zatočia s prechladnutím, chrípkou a posilnia imunitu
Účinné domáce medicíny, ktoré zatočia s prechladnutím, chrípkou a posilnia imunitu
Prírodní bojovníci proti prechladnutiu, chrípke i na posilnenie imunity. Správnou kombináciou týchto dostupných...