Pridať recept

Šťavnatý jablkovo-hruškový koláč s mrveničkou

Šťavnatý jablkovo-hruškový koláč s mrveničkou
Zdroj: receptarka

ingrediencie

Spodné cesto

250 g
celozrnná múka
125 g
práškový cukor
125 g
studené maslo
1 ks
vajce
1 ks
bielok na potretie
1 ks
vanilkový struk
1 štipka
soľ

Mandľová náplň

50 g
práškový cukor
50 g
maslo
50 g
mandle
10 g
hladká múka
1 ks
vajce

Ovocná náplň

3 ks
hruška
2 ks
jablko
1 KL
mletý zázvor
1 KL
mletá škorica
1/2 KL
muškátový orech
1 PL
citrónová šťava
2 PL
maslo

Posýpka

120 g
maslo
100 g
trstinový cukor
150 g
celozrnná múka
50 g
lieskové oriešky

postup

1.
Najskôr pripravíme cesto: Do misky preosejeme múku, pridáme soľ, cukor, pokrájané studené maslo a rýchlo vypracujeme drobivé cesto. K nemu primiešame vajce a semienka z vanilkového lusku. Vypracujeme dohladka a necháme cesto v sáčiku, ktoré odložíme do chladu.
 
2.
Mandľová náplň: Najskôr zmiešame maslo s práškovým cukrom a primiešame vajíčko, múku a mandle. Túto masu taktiež dáme do vrecka, ktoré odložíme na dve hodiny na chladné miesto.
3.
Olúpeme hrušky a jablká a nakrájame ich na kocky. Následne ich premiešame s citrónovou šťavou a korením. Maslo rozpustíme na panvici a opečieme na nej za občasného miešania korenisté ovocie. Odložíme bokom.
4.
Po dvoch hodinách zohrejeme rúru na 180°C (teplovzdušnú stačí na 160°C). Maslom vymastíme formu, ktorú potom posypeme múkou. Potom vytiahneme cesto a vyvaľkáme ho (ale rýchlo, aby neoteplilo) na 3 milimetrovú placku a opatrne ju prenesieme do pripravenej formy, popicháme ju vidličkou a dáme na 15 minút piecť. Potom cesto potrieme vaječným bielkom a vrátime ešte späť na 7 minút.
5.
Upečené cesto vytiahneme, naplníme mandľovou vrstvou, potom ovocnou a na záver pripravíme mrveničku. Zmiešame maslo s cukrom, celozrnnou múkou, orieškami a rukami vypracujeme posýpku, ktorou posypeme ovocie a koláč dáme zapiecť na 15 minút do rúry. Môžeme servírovať so šľahačkou.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Šťavnaté bublaniny: 15 overených receptov na tie najlepšie (nielen) letné koláče
Šťavnaté bublaniny: 15 overených receptov na tie najlepšie (nielen) letné koláče
Keď chceme rýchlo upiecť chutný koláč, bublanina je jedným z najlepších riešení. Nadýchané cesto...
3 neodolateľné koláčové splynutia jabĺčok a orechov
Jablká a oriešky v 3 neodolateľných koláčoch
Jeseň ponúka tisícky inšpirácií na jablkové koláče.
Babičkin jablkový koláč
Starý a (ne)tradičný recept na najlepší jablkový koláč
Prachom zapadnutý recept z povojnovej kuchárky nám otvoril cestu k úžasne chutnému a nápaditému jablkovému pité.
Dávate hrušky do chladničky? Je to správne? Odpoveď je jednoznačná, toto by mal vedieť každý!
Dávate hrušky do chladničky? Je to správne? Odpoveď je jednoznačná, toto by mal vedieť každý!
Sú zrelé a máme na ne chuť. Aby hrušky zostali čo najdlhšie chutné, existuje niekoľko trikov na ich správne...
Vaše telo sa vám poďakuje! Toto sa stane, keď budete jesť jablko denne
Vaše telo sa vám poďakuje! Toto sa stane, keď budete jesť aspoň jedno jablko denne
Známe príslovie hovorí, že "jablko denne ušetrí návštevu lekára". Čo je však na tomto prísloví skutočne...
Jemný jablkový koláč
Vezmite jablká a urobte tieto lyžicové a hrnčekové jablkové koláče! Recepty, po ktorých si oblížete všetky prsty
Hľadáte inšpiráciu, čo dnes upiecť? Máme pre vás bohatú ponuku jablkových koláčov, ktoré sú jednoduché...