Pridať recept

Jahodová torta Vtáčie hniezdo

ingrediencie

Na cesto

250 g
biely jogurt
200 g
cukor
1 balíček
vanilkový cukor
4 ks
vajce
300 g
hladká múka
1/2 balíček
kypriaci prášok do pečiva DrOetker
100 g
mliečna čokoláda

Na náplň

200 g
čerstvé jahody
1 ks
citrón
5 PL
cukor
250 g
kyslá smotana
200 ml
smotana na šľahanie
1 balíček
Želatína v plátkoch DrOetker

Na potretie

250 ml
smotana na šľahanie
2 PL
práškový cukor
1 balíček
Smeta-fix DrOetker

Na ozdobenie

7 ks
jahody
7 ks
mandle
trochu
zmäknutá čokoláda
2 PL
kakao

postup

1.
Na cesto ručne vymiešame jogurt, cukor, vanilínový cukor a vajcia dohladka. Zmiešame múku s kypriacim práškom a vmiešame do jogurtu. Nakoniec zľahka ručne vmiešame nastrúhanú čokoládu. Cesto nalejeme na vymastený a múkou vysypaný plech 20 x 30cm, uhladíme a pečieme v predhriatej rúre.
 
2.
Na náplň rozmixujeme ručným ponorným mixérom jahody, citrónovú šťavu, cukor a vypracujeme pyré, ktoré zmiešame s kyslou smotanou. Smotanu na šľahanie ušľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do tuha. Želatínu (6 plátkov) pripravíme podľa návodu na obale, necháme mierne vychladnúť a vmiešame ju do pyré. Nakoniec zľahka vmiešame ušľahanú šľahačku. Náplň necháme asi 15 minút mierne stuhnúť.
3.
Vychladnutý korpus dvakrát pozdĺžne rozrežeme. Pláty spojíme krémom a necháme 2 hodiny v chladničke stuhnúť. Smotanu na šľahanie s cukrom a Smeta-fixom vyšľaháme ručným elektrickým šľahačom dotuha. Povrch a okraje torty potrieme 3/4 šľahačky. Jednu kávovú lyžičku šľahačky si odložíme na ozdobu, zvyšnú šľahačku dáme do cukrárskeho vrecka s hladkou trubičkou a na povrchu torty vytvoríme hniezdo.
4.
Na ozdobenie vyrežeme zo špičky jahôd malý klin a vložíme mandľu ako jazyk. Jahody uložíme do hniezda. Zo šľahačky urobíme oči a z trošky roztopenej čokolády pomocou špajdle urobíme zreničky. Tortu zľahka posypeme kakaom. Uchovávame v chlade.
5.
Elektrická rúra: 190°C, teplovzdušná rúra: 170°C, plynová rúra: stupeň 3-4.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať