Lienková torta
170
minút
vysoká
náročnosť
ingrediencie
3
ks
vajce
250
g
mrazené gaštanové pyré
1
balíček
prášok do pečiva
1
PL
práškový cukor
Korpus 2
3
ks
vajce
3
PL
polohrubá múka
3
PL
kryštálový cukor
2
KL
prášok do pečiva
2
PL
kakový prášok
Krém
2,5
dl
mlieko
3
PL
hrubá múka
1
ks
vajce
3
PL
voda
2
PL
kakao
12
KL
kryštálový cukor
250
g
maslo
ríbezľový džem
2
balíčky
citrónová poleva
100
g
čokoláda na varenie
1/2
ks
potravinárska farba červená
marhuľový kompót
postup
1.
Cukor nasypeme do misy, pridáme k nemu žĺtky a vyšľaháme spolu, potom postupne pridávame nastrúhané gaštanov pyré a šľaháme až do peny. Pripravíme si tortovú formu, ktorú vymastíme a vysypeme múkou. Cesto vylejeme do formy a necháme upiecť. Druhý korpus je rovnaký avšak pridáme doň len kakao.
2.
Múku spolu s vanilkovým cukrom rozmiešame v mlieku a uvaríme na kašu. Potom necháme vychladnúť. Do ďalšej misy nasypeme cukor, kakao, 3 lyžice vody a varíme asi 2 minúty, až na niť. Počas chladnutia miešame. Do vychladnutej kaše pridáme polovicu masla spolu s práškovým cukrom a opäť vyšľaháme.
3.
Z tohto krému odložíme trochu na prípravu tváre lienky. Rovnako pripravíme tmavý krém. Plníme krémom, ktorý sme vytvorili spojením bieleho a kakaového krému. Kakaový korpus prekrojíme na dva tenšie platy a gaštanový korpus necháme celý.
4.
Do misy položíme fóliu a vložíme do nej korpus a zavádzajúce časti odrežeme, aby nám vznikol požadovaný tvar na lienku. Natrieme džemom a pripraveným krémom, potom poukladáme marhule, prikryjeme gaštanovým korpusom, a tento postup zopakujeme. Na povrch položíme druhú polovicu kakaového korpusu. Potom niečim zaťažíme a vložím do chladničky asi na 3 hodiny.
5.
Pripravíme si lienkine bodky, a to tak, že si pripravíme čokoládovú polevu z polámaných kúskov čokolády a trochu masla. Časť z polevy nalejeme na vymastený a vychladený alobal a necháme stuhnúť. Napokon vykrajujeme kolieska. Zbytok čokolády pridáme naspäť do polevy. Necháme stuhnúť, a potom tortu vyklopíme a nožom zarovnáme okraje, na ktoré potom nanesieme krém.
6.
Pripravíme si citrónovú polevu podľa návodu, pridáme farbivo rozmiešané v troche vody a nanesieme na telo - korpus. Vyrezané body prilepíme ešte kým nestuhne. Tvár natrieme čokoládou a necháme ju stuhnúť. Potom tvár ozdobíme bielym krémom. Vytvoríme oči, prípadne iné tvary na hlave. Zamaskujeme aj chrbát lienky. Pripravenú tortu vložíme do chladničky a necháme stuhnúť aspoň 1 hodinu.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.