Pridať recept

Lienková torta

ingrediencie

3 ks
vajce
250 g
mrazené gaštanové pyré
1 balíček
prášok do pečiva
1 PL
práškový cukor

Korpus 2

3 ks
vajce
3 PL
polohrubá múka
3 PL
kryštálový cukor
2 KL
prášok do pečiva
2 PL
kakový prášok

Krém

2,5 dl
mlieko
3 PL
hrubá múka
1 ks
vajce
3 PL
voda
2 PL
kakao
12 KL
kryštálový cukor
250 g
maslo
ríbezľový džem
2 balíčky
citrónová poleva
100 g
čokoláda na varenie
1/2 ks
potravinárska farba červená
marhuľový kompót

postup

1.
Cukor nasypeme do misy, pridáme k nemu žĺtky a vyšľaháme spolu, potom postupne pridávame nastrúhané gaštanov pyré a šľaháme až do peny. Pripravíme si tortovú formu, ktorú vymastíme a vysypeme múkou. Cesto vylejeme do formy a necháme upiecť. Druhý korpus je rovnaký avšak pridáme doň len kakao.
 
2.
Múku spolu s vanilkovým cukrom rozmiešame v mlieku a uvaríme na kašu. Potom necháme vychladnúť. Do ďalšej misy nasypeme cukor, kakao, 3 lyžice vody a varíme asi 2 minúty, až na niť. Počas chladnutia miešame. Do vychladnutej kaše pridáme polovicu masla spolu s práškovým cukrom a opäť vyšľaháme.
3.
Z tohto krému odložíme trochu na prípravu tváre lienky. Rovnako pripravíme tmavý krém. Plníme krémom, ktorý sme vytvorili spojením bieleho a kakaového krému. Kakaový korpus prekrojíme na dva tenšie platy a gaštanový korpus necháme celý.
4.
Do misy položíme fóliu a vložíme do nej korpus a zavádzajúce časti odrežeme, aby nám vznikol požadovaný tvar na lienku. Natrieme džemom a pripraveným krémom, potom poukladáme marhule, prikryjeme gaštanovým korpusom, a tento postup zopakujeme. Na povrch položíme druhú polovicu kakaového korpusu. Potom niečim zaťažíme a vložím do chladničky asi na 3 hodiny.
5.
Pripravíme si lienkine bodky, a to tak, že si pripravíme čokoládovú polevu z polámaných kúskov čokolády a trochu masla. Časť z polevy nalejeme na vymastený a vychladený alobal a necháme stuhnúť. Napokon vykrajujeme kolieska. Zbytok čokolády pridáme naspäť do polevy. Necháme stuhnúť, a potom tortu vyklopíme a nožom zarovnáme okraje, na ktoré potom nanesieme krém.
6.
Pripravíme si citrónovú polevu podľa návodu, pridáme farbivo rozmiešané v troche vody a nanesieme na telo - korpus. Vyrezané body prilepíme ešte kým nestuhne. Tvár natrieme čokoládou a necháme ju stuhnúť. Potom tvár ozdobíme bielym krémom. Vytvoríme oči, prípadne iné tvary na hlave. Zamaskujeme aj chrbát lienky. Pripravenú tortu vložíme do chladničky a necháme stuhnúť aspoň 1 hodinu.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
20.1.2015 15:34 | |
+2 -0
Torta vyzera vyborne, ale... nic v zlom, no recept je napisany dost nezrozumitelne, vyslovene odflaknuty. v postupe sa pise, ze zltky vymiesame... a co bielky? vyhodit von oknom alebo urobit sneh a pridat k cestu? *500* dalej veta "druhy korpus je rovnaky, len pridame don kakao". no nech citam, ako citam, druhy korupus nie je vobec rovnaky, poprve don ide muka a v prvom muka nie je spomenuta a zase do prveho ide gastanove pyre a do druheho nie, takze rovnaky urcite nie je. takisto postup okolo kremu je napisany velmi nezrozumitelne. pripravia sa dve samostatne hmoty - muka s mliekom a kakao s cukrom a vodou uvarime na nit. treba tie dve hmoty potom spojit. a ze rovnako pripravime i tmavy krem... takze treba na krem dvojnasobne mnozstvo surovin nez je uvedene v rozpise? alebo sa krem rozdeli napoly a do polky sa prida kakao? no naozaj, nehnevajte sa, ale takto odflaknuty popis receptu som snad este ani nevidela (n) ked pisete recept, uvedomte si, ze nie kazdy je natolko skuseny v peceni, ze mu staci zoznam surovin a vykuzli z neho tortu. recept treba napisat tak, aby mu rozumel aj niekto, kto ide piect prvykrat.
Podobné články
Čokoláda
16 hriešnych pochúťok z milovanej čokolády
Čokoláde dokáže odolať len málo ľudí. Horká, biela, mliečna alebo s príchuťou, každý si nájde tú svoju...
Čokoládový cheesecake
Čokoládový cheesecake: Krásne ľahučký a svieži aj napriek kopcu čokolády
Výborný, krásny, a pritom super jednoduchý zákusok, ktorý vzdáva hold čokoláde.
Overený recept na vláčne brownies. Plus zopár rád, ako ich vylepšiť
Overený recept na vláčne brownies. Plus zopár rád, ako ich vylepšiť
Ako docieliť, aby bol váš brownies vláčny alebo naopak pevnejší? Radi poradíme.
Jahodová roláda s parížskou šľahačkou
Parížska roláda: Luxusný dezert za pár eur
Parížska šľahačka je vždy prísľubom delikátneho zákusku. Vyskúšajte túto jednoduchú roládu s čerstvým...
marhule
Hor sa na marhule!
Majú príjemnú vôňu, sú ich plné stromy a ich farba je veľmi lákavá. Marhuľová sezóna je v plnom prúde,...