Pridať recept

Kysnutý makový kvet

ingrediencie

500 g
hladká múka špeciál
40 g
čerstvé droždie
3 PL
práškový cukor
350 ml
vlažné mlieko
3 PL
olej
50 g
maslo
1 ks
vajce
štipiek
soľ

Náplň

20 PL
mletý mak
10 PL
práškový cukor
2 ks
vanilkový cukor DrOetker
trochu
škoricový cukor DrOetker
trochu
citrónová kôra postrúhaná
200 ml
horúce mlieko

Na potretie

1 ks
vajce

postup

1.
Cesto: pripravíme si kvások zo 100 ml vlažného mlieka, kávovej lyžičky cukru, droždia a necháme vykysnúť. Múku preosejeme, pridáme olej, zmäknuté maslo, soľ, zvyšok cukru, vajce, vykysnutý kvások a zvyšok vlažného mlieka podľa potreby. Vymiesime vláčne cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť.
 
2.
Náplň: mak, cukor, vanilkový cukor, škoricový cukor, citrónovú kôru zalejeme horúcim mliekom, rozmiešame a necháme vychladnúť.
3.
Postup: cesto po vykysnutí rozdelíme na polovicu. Rozvaľkáme a každú potrieme polovicou náplne. Zvinieme na roládu, konce odkrojíme. Preložíme na plech vyložený papierom a spojíme do kruhu. Dookola každé 2 cm nakrojíme do 2/3 smerom do vnútra, čiže neprekrojíme celkom. Každú časť pretočíme o 90°, ako je to na fotografii. Tým vytvoríme kvet. Odkrojené konce vložíme do stredu koláča.
4.
Potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme cca 20 minút podkysnúť. Pečieme pri teplote 180°C. Teplota je orientačná, každý sa musí riadiť svojou rúrou. Necháme vychladnúť posypeme práškovým cukrom a podávame. Náplň si môžeme pripraviť napr. orechovú, tvarohovú, kakaovú podľa svojej chuti. Dobrú chuť!
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
BlazenaSadovska
2.3.2015 18:07 | |
+0 -1
Z uvedeného množstva budete mať 2 koláčiky, čiže nič nemusíte nadpájať. Nech sa Vám vydarí. (y)
Anonymný nick
2.3.2015 16:28 | |
+4 -0
Ako na plechu spojím do kruhu 2 rolky? Stáčam špirálu a nadpojím ich, alebo???
Anonymný nick
2.3.2015 16:26 | |
+0 -0
veľmi efektné aurčite aj dobré...