Používaním stránok prevádzkovaných Azet.sk, a.s. súhlasíte s používaním cookies, ktoré nám pomáhajú zabezpečiť lepšie služby.OK Viac info

Marhuľový džem ako robili naše babky

diabambulka
diabambulka
17
porcií
nízka
náročnosť
hodnotenie

ingrediencie

3500 g
marhulí
2100 g
cukru
podľa chuti
kyselina citrónová DrOetker

postup

1.
Na jeden kilogram ovocia použijeme 600g cukru. Marhule umyjeme, odkôstkujeme a zbavíme hnedých častí. Časť nakrájaných a očistených marhúľ vložíme do hrnca a zasypeme cukrom, opäť navrstvíme marhule a cukor. Necháme do druhého dňa presladzovať na chladnom mieste. Na druhý deň, nám marhule krásne pustili šťavu, troška ich popučíme ako zemiaky a za stáleho miešania varíme. Keď nám začne džem hustnúť, pridáme kyselinu citrónovú (podľa chuti), dobre premiešame a urobíme skúšku tuhnutia. Na malý tanierik dáme trošička džemu a chvíľoočku počkáme či už je dosť tuhý. Horúci naplníme do fliaš a chvíľočku sterilizujeme (len toľko aby nám dobre chytilo viečko).
2.
Ak sa Vám nechce čakať do druhého dňa, kým sa ovocie presladí nemusíte, nieje to podmienka. Kľudne marhule zasypte cukrom a hneď varte. Ak nemáte radi kúsky ovocia, ale hladkú konzistenciu, tak potom očistené marhule najskôr pomelte na mäsovom mlynčeku, alebo ich môžete uvarené rozmixovať ponorným mixérom :-))) Z tejto dávky mi vyšlo 17 malých (presnidávkových) fliaš marhuľového džemíku, už mi zostáva len upiecť vianočku :-)))
3.
Dobrú chuť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Grilovaný hermelín
Hurá, môže sa grilovať!
Hurá, môže sa grilovať!
Aj napriek užitočným technickým pomocníkom, ktoré tvoria vybavenie našej kuchyne, nás nič nezastaví a s prvými letnými...
vilo habo
Nové recepty z populárnej TV šou
Nové recepty z populárnej TV šou
Špeciality z rýb, chutné polievky, cestovinové prekvapenia, to najlepšie z mäsa, sladké pokušenie, aj dobroty...
ľadový čaj
Odkedy je ľadový čaj ľadový?
Odkedy je ľadový čaj ľadový?
Čaj. Nápoj, ktorý pijeme azda všetci a pri akejkoľvek príležitosti. Či k raňajkám, popri práci alebo len tak,...