Pridať recept

Moja prvá vianočka

10
porcií
100
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

250 g
hladká múka
200 g
polohrubá múka
1/2 kocka
droždia
2 ks
vajce
200 ml
mlieko
100 g
kryštálový cukor
50 g
maslo
1 hrsť
hrozienka sušené
1 KL
soľ
1 ks
vajce na potretie

postup

1.
Všetky ingrediencie okrem bielkov dáme do misy. Maslo si pred tým rozpustíme a mlieko trochu ohrejeme. Ja kvások nerobím, takže aj droždie len namelíme. Vypracujeme hladké nelepivé cesto.
 
2.
Z bielkov čo ostanú, spravíme tuhy sneh, a zapracujeme do cesta. Keď je sneh viac menej zapracovaný prisypeme hrozienka. Ale môžete vynechať. Takže cesto je hotové, dáme kysnúť. Ja som nechala na teplom mieste asi hodinu. Cesto krásne zdvojnásobilo objem.
3.
Preložíme na pracovnú dosku, a podsýpame, cesto môže trochu lepiť. Rozdelíme na menšiu a väčšiu časť. Väčšiu časť si rozdelíme tentokrát na tri rovnaké kusy, a z nich spravíme vrkoč. Ja ho robím rovno na plechu s papierom na pečenie.
4.
To isté spravíme aj z menšou časťou, a hotový vrkoč položíme na vrch toho prvého. Takto som to elegantne oklamala :-D Vianočku na plechu necháme kysnúť ešte aspoň 20 minút. Podkysnutú vianočku potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme na 180°C 20 minút a potom stiahneme teplotu na 160°C a dopekáme ešte 20 minúť. Treba ale sledovať ;)
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Upečte doma rôzne druhy pečiva
S týmito overenými receptami a radami upečiete vždy na jednotku!
Pečenie chleba sa stalo i vďaka kváskovaniu veľkým hitom. Keď ste už zvládli tento dôležitý krok, môžete...
Vianočka
Takto sa pletie domáca štedrovečerná VIANOČKA! Poctivá príprava a výsledok úžasný, tento recept sa vždy podarí, zdieľajte!
Posledné dni pred Vianocami sa na našich stoloch často objavuje táto pochúťka z kysnutého cesta. Viete...
Veľká noc
Prípravy na Veľkú noc: Ako na tradičné pečené špeciality
Ku sviatkom sa neviažu iba rôzne tradície, ale aj kulinárske pochúťky. Napríklad Vianoce si nevieme predstaviť...
Poznáte Babku? Krásny pletenec z vláčneho brioškového cesta s plnkou podľa vašej chuti
Čokoládová Babka: Bohatá, maslová brioška, ktorá zachutí všetkým
Oku i jazyku lahodiacu, židovskú pochúťku sme si dnes pripravili s poctivou čokoládovou plnkou.
Vianočné opekance
Mak nesmie chýbať! Nezabudnite k tradičným štedrovečerným chodom pripraviť aspoň jednu tradičnú makovú pochúťku
Mak symbolizuje bohatstvo, preto nezabudnite k tradičným štedrovečerným chodom pripraviť aspoň jednu makovú dobrotu.
Sladké pečivo, ktoré milujeme: Upečte si domácu vianočku, briošky či makovky
Sladké pečivo, ktoré milujeme: Upečte si domácu vianočku, briošky či makovky
Domáce sladké potešenia k horúcemu čaju či kakau, ktoré spríjemnia vstávanie aj zastúpia večeru.