Pridať recept

FOTORECEPT: Ťahaný jablkový závin

ingrediencie

Cesto

300 g
hladká múka
štipiek
soľ
25 g
masť
1 KL
ocot
1 ks
vajce
125 ml
vlažná voda

Plnka

1 kg
olúpané jablká nastrúhané na hrubšie rezance
2 balíčky
škoricový cukor
100 g
roztopené maslo
100 g
krupicový cukor
100 g
strúhanka
Na vylepčenie chute môžeme pridať 30 g hrozienka, nasekané orechy a pod Nemusí byť

postup

1.
Do misky preosejeme múku so soľou.
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Zdroj: halenka
 
2.
Pridáme vidličkou rozšľahané vajce a premiešame.
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Zdroj: halenka
3.
Pridáme roztopenú masť a zamiešame.
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Zdroj: halenka
4.
Postupne miešame a pridávame vodu s octom.
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Zdroj: halenka
5.
Keď je cesto premiešané, dáme ho na pomúčenú podložku.
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Zdroj: halenka
6.
Vypracujeme hladké vláčne cesto.
7.
Cesto rozdelíme na tri rovnaké bochníčky, do dlaní si dáme trochu oleja a povrch bochníkov pomastíme, aby cesto neobschlo a položíme na drevenú dosku.
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Zdroj: halenka
8.
Prikryjeme nahriatym horúcim hrncom (najlepšie so sendvičovým dnom) a necháme 30 minút v teple odležať.
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Zdroj: halenka
9.
Zatiaľ si olúpeme jablká a odstránime jadierka.
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Zdroj: halenka
10.
Nastrúhame jablká na hrubé rezance.
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Zdroj: halenka
11.
Pripravíme si roztopený tuk, strúhanku, cukor krupicu, škoricový cukor.
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Zdroj: halenka
12.
Vyberieme jedno cesto a dáme na pomúčenú podložku a pomúčeným valčekom rozvaľkáme.
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Zdroj: halenka
13.
Potom cesto dáme na chrbty rúk a vytiahneme do tvaru obdĺžnika.
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Zdroj: halenka
14.
Položíme na pomúčenu podložku na pečenie alebo utierku a cesto vytiahneme na požadovanú veľkosť. Cesto sa dobre ťahá, preto je možné urobiť aj dlhší závin z polovice cesta a vytiahnuť na obruse a závin uložiť na plech v tvare U. Museli by sme však piecť závin z každej polovice cesta samostatne, t.j. 2x.
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Zdroj: halenka
15.
Cesto pokropíme roztopeným tukom,
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Zdroj: halenka
16.
posypeme strúhankou (môže byť opražená na masle),
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Zdroj: halenka
17.
1/3 jabĺk rozložíme na cesto.
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Zdroj: halenka
18.
Jablká posypeme škoricovým cukrom alebo cukrom krupica a mletou škoricou a pokvapkáme tukom. Na zlepšenie chuti môžeme jablká posypať orechami, hrozienkami a pod. Okraje cesta na bokoch preložíme.
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Zdroj: halenka
19.
Pomocou podložky vytvoríme závin.
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Zdroj: halenka
20.
Prenesieme na plech.
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Zdroj: halenka
21.
Pomocou druhej podložky vytvoríme ďalšie 2 záviny a prenesieme na plech. Povrch závinov potrieme roztopeným tukom.
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Zdroj: halenka
22.
Plech vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme asi 40 minút, v priebehu pečenia záviny opäť potrieme tukom.
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Zdroj: halenka
23.
Keď je závin upečený, vyberieme ho z rúry a necháme vychladnúť.
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Zdroj: halenka
24.
Pred podávaním pokrájame a povrch závinu pocukrujeme.
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Fotorecept: Ťahaný jablkový závin
Zdroj: halenka
25.
Dobrú chuť.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať