Pridať recept

Torta Pavlova

ingrediencie

Snehový plát

5 ks
vaječný bielok
200 g
krupicový cukor
200 g
krupicový cukor na sirup
100 ml
voda
nasekané orechy

Krém

5 ks
vaječný žĺtok
750 ml
smotana
200 g
kryštálový cukor
80 g
kukuričný škrob
150 g
rastlinná tuková nátierka Hera maslová príchuť

postup

1.
Snehové pláty: Bielky s cukrom vyšľahajte do pevného snehu. V priebehu šľahania môžete nechať variť cukrový sirup.
 
2.
Cukor s vodou dajte variť, pre vášnivých cukrárov odporúčam kúpiť si teplomer, pretože teplota sirupu je veľmi dôležitá. Sirup by mal byť uvarený na 120 °C.
3.
Horúci sirup prilejte za stáleho šľahania k bielkom a ďalej šľahajte, kým opäť masa nestuhne. Pomocou stierky alebo vrecúška rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie jednotlivé pláty, posypte ich orechmi a posypané múčkovým cukrom dajte piecť na 160 °C na cca 20 minút.
4.
Vychladnuté pláty potom spojte krémom a jednotlivé vrstvy môžete prekladať ovocím alebo čokoládou podľa chuti.
5.
Krém: V časti studenej smotany rozmiešajte škrob a zvyšnú smotanu dajte variť. Po dosiahnutí varu pridajte cukor a rozmiešaný škrob a dajte dobre prevariť. Nakoniec do vriacej zmesi pridajte žĺtky a ešte asi minútu povarte. Nezabudnite dobre miešať, aby sa žĺtky nezrazili. Potom nechajte zmes vychladnúť a vyšľahajte ju s tukom Hera maslová príchuť.
6.
Tip: Druh sirupu v tomto recepte sa nazýva Silný let. Cukrári rozoznávajú 10 druhov varenia cukrového „rozvaru“, ktorý končí štádiom karamelu, ktorý sa ďalej delí. Bez teplomeru sa cukor uvarený na požadovanú teplotu dá rozoznať aj podľa tzv. ručnej skúšky. Pri sirupe varenom na 120 °C sa používa drôtené očko, ktoré si môžete vyrobiť aj doma ohnutím a zatočením drôtika. Takto pripravené očko v priebehu varenia namáčajte do sirupu. Na drôtiku sa po vytiahnutí vytvorí blanka. Fúknutím do očka okamžite po vytiahnutí z roztoku sa pri správnej teplote vytvorí rad spojených bubliniek. To znamená, že sirup je hotový.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Naučte sa originálne zdobiť cupcakes
Nech už ide o o cupcakes zo svetlého či tmavého cesta, nie je pochýb o tom, že tieto malé "košíčky“ sú...
Cupcake, to je nád(hera)!
Kedy uzrel svetlo sveta prvý cupcake? A ako vlastne chutil? Poďte spoločne s Herou preniknúť do histórie jedného...
Naučte sa robiť základné krémy na cupcakes
Cupcake, to je Creme de la creme medzi dezertmi! Osvojte si najprv základné druhy a samotnú prípravu všetkých...
Kým pokoríte prvý cupcake
Milujete cupcaky, každý recept považujete za umelecké dielo, ale nechápete, ako takú nádheru môže niekto...
Šibi-ryby, mastné ryby… tak trochu iná Veľká noc
Upusťte od veľkonočnej klasiky a skúste veľkonočných vinšovníkov obdariť niečím novým, iným než...
Prekvapte priateľov najlepším cupcakom. Tipy a triky od cukrárov
Čo priniesť na oslavu priateľom? Tým najlepším cupcakes! Cupcakes, malé a vynikajúce tortičky, ktoré...