Zázvorový sirup
nízka
náročnosť
ingrediencie
1
liter
voda
2
ks
chemicky neošetrený citrón
40
dkg
čerstvý zázvor
80
dkg
kryštálový cukor
postup
1.
Citróny aj s kôrou nakrájame na plátky. Vodu s cukrom privedieme do varu, pridáme citróny a varíme a miešame, kým nebolí ruka, minimálne však do doby, než sa konzistencia zmení z "voda" na "sirup".
2.
Zázvor olúpeme, nakrájame alebo nastrúhame na plátky. Pridáme k sirupu a varíme cca 10 minút.
3.
Po odstavení sirup scedíme a necháme pomaly vychladnúť a naplníme do fliaš. Takto v chladničke vydrží aj 2 mesiace. V prípade, že si chcete urobiť zásobu na celú zimu je možné po odstavení zázvor a citrón scediť a sirup zakonzervovať. Ja to robím tak, ako ma naučila moja starká. Horúci nalejem do nahriatych fliaš, ideálne v súčinnosti s nejakou kovovou paličkou. Fľaše zavíčkujem, zabalím do deky a nechám do druhého dňa postupne chladnúť. Niekto prevracia fľaše hore dnom, ale ja to nerobím a nikdy som problém s plesnivením alebo kazením nemala.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.