Pridať recept

Domáca šunka bez šunkovaru

ingrediencie

500 g
bravčové stehno
10 g
rýchlosoľ
podľa chuti
mleté čierne korenie

postup

1.

Bravčové mäso nakrájame na kocky okoreníme mletým čiernym korením a pridáme rychlosoľ, ktorú sme rozmiešali v 100 ml vody. Dobre premiešame, prikryjeme a odložíme do chladu na 48 hodín.

 
2.

Časť mäsa 1/3 sme odložili a zvyšok pomleli na masovom mlynčeku.

3.

Následne sme zmiešali mleté mäso spolu s celými kúskami a postupne plnili do tlačenkového vrecka. Postupne to tam tlačíme, kým sa nám neminie masová hmota a na konci dobre uzavrieme.

4.

Vložíme do vody variť, môžeme niečím zaťažiť, aby šunka neplávala. Ja som ju zaťažila obyčajným lisom na cesnak a varíme pri teplote 80 stupňov hodinu a pol.

5.

Uvarenú šunku vyberieme a necháme vychladnúť.

6.

Tip: Výborná je z králika alebo z kuracích stehien. Rýchlosoľ je síce trocha chémie, ale vďaka nej zostane šunka po prekrojení nádherne ružová a nie hneda. Vďaka rýchlosoli by malo mäso zmeniť troška aj svoju štruktúru a mala by sa začať troška rozpadať...

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
7.10.2015 11:57 | |
+5 -3
určite vyskušam ,domace je najlepľie..nech sa dari (y)
Anonymný nick
31.10.2014 17:27 | |
+7 -13
Rýchlosoľ je produkt poškodzujúci pečeň,žalúdok a obličky.Najviac jej sa nachádza v udených mäsách a v šunkách.V malom množstve až tak neuškodí tých 10 deko šunky,ale nie 1/2 kilo. :3
OldHorse
18.10.2016 02:04 | |
+12 -13
Ubezpečujem ťa, že bez rýchlosoli mäkký mäsový výrobok neurobíš, aby nevyzeral ako 5dňový utopenec. Inak toto je pekný point, prečo vy commoneri považujete rýclosoľ (zmes dusičnanov a dusitanov sodných a draselných) za "chémiu" a kuchynskú soľ nie? Mozog mi to neberie, v commonerom dostupnej časti sveta neexistuje nijaká "nechémia" - chémia je totiž interakcia akýchkoľvek atómov, ktoré majú aspoň sčasti zachovaný elektrónový obal. Takže "nechémia" sa obmedzuje na vysokoteplotnú plazmu (tokamaky, jadová fúzia), časticové zväzky v urýchľovačoch (aj to nie všetkých) a kvark-gluónovú plazmu (hviezdy).
neutral
15.9.2014 16:50 | |
+11 -9
Otázka. Má sa to variť (čiže pri 100°C) alebo len zohrievať pri 80°C jeden a pol hodiny?
OldHorse
18.10.2016 01:59 | |
+8 -4
Správnejšie by bolo MAX. 80 °C. To by sa mohlo líšiť pri exotickejších mäsách alebo iných špeciálnych okolnostiach, rovnako ako doba. Ale pre prase 80/1-2 je OK. Čo ma ale na tomto recepte zaráža: a) mäso sa de facto maceruje v deci roztoku KNO3? to načo?! čistý technologický a asi aj mikrobiologický nezmysel, rchlosoľ je výborne rozpustná a rýchlo difunduje b) mletie je síce na homogenizáciu šunky dobré, ale len so závitnicou, vybrať nože aj dierovanú platničku z mlynčeka, nerobíme predsa 12 cm širokú klobásu
Podobné články
Najlepší VIANOČNÝ VAJEČNÝ LIKÉR: Nič navyše, len to, čo do neho podľa originál receptúry patrí!
Najlepší VIANOČNÝ VAJEČNÝ LIKÉR: Nič navyše, len to, čo do neho podľa originál receptúry patrí!
Vaječný likér patrí k Vianociam a pripraviť si ho môžete v pohodlí domova za niekoľko minút!
Veľké trápenie našich známych tvári: Ako správne pripraviť včelie úliky? Janka Kovalčíková vie, ako na to!
Veľké trápenie našich známych tvárí: Ako správne pripraviť včelie úliky? Janka Kovalčíková vie, ako na to!
Aj vianočný špeciál tretej série šou Pečie celé Slovensko prinesie vtipné, ale aj náročné momenty. Koho...
VIDEO: Tento recept dnes už takmer nikto nerobí a pritom je to najväčšia pochúťka. Fantastické SLONIE ŽRÁDLO
VIDEO: Tento recept dnes už takmer nikto nerobí a pritom je to najväčšia pochúťka. Fantastické SLONIE ŽRÁDLO
Fantastický šalát, ktorý poznáte pod názvom Slonie žrádlo, sa v našej rodine pripravoval veľmi často...
Účinné domáce medicíny, ktoré zatočia s prechladnutím, chrípkou a posilnia imunitu
Účinné domáce medicíny, ktoré zatočia s prechladnutím, chrípkou a posilnia imunitu
Prírodní bojovníci proti prechladnutiu, chrípke i na posilnenie imunity. Správnou kombináciou týchto dostupných...