Pridať recept

Martinská hus

ingrediencie

3 kg
hus
2 ks
jablko
2 PL
hladká múka
500 ml
hovädzí vývar
300 ml
voda
trochu
rasca
podľa chuti
soľ

postup

1.
Umytú hus zbavíme zbytkov peria, odrežeme krk a prednú časť krídeliek a odstránime prebytočný tuk (nič z toho nevyhadzujeme, ale pridáme na pekáč, odrezky pomôžu neskôr vytvoriť skvelý výpek). Hus poriadne osolíme a pridáme rascu zvnútra aj zvonku a do husi vložíme 2 jablká.
 
2.
Hus položíme na rošt a pod ňu do rúry postavíme pekáč s 300 ml vody. Hus pečieme vo vyhriatej rúre na 130 - 140 °C približne 3 až 4 hodiny, pokiaľ nie je hus mäkká. Hotovú hus vyberieme z rúry a necháme chvíľku odpočinúť. Z pekáča zlejeme tuk, ktorý sa medzičasom oddelil od šťavy a zvyšnú šťavu vyrestujeme na tuk. Zaprášime ho múkou, ktorú orestujeme dozlatista, zalejeme vývarom a na miernom ohni varíme 20 minút.
3.
Výpek v pekáči sa rozpustí a je potrebné ho občas premiešať. Nakoniec výpek precedíme cez jemné sito.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať