Pridať recept

Jablková štrúdľa

ingrediencie

225 g
hladká múka
1 ks
vajce
2 PL
olej
150 ml
teplá voda
1 štipka
soľ
7 ks
jablko
5 PL
strúhanka
1 ČL
mletá škorica
4 PL
krupicový cukor
50 g
hrozienka v rume
podľa chuti
nasekané vlašské orechy
podľa chuti
práškový cukor na posypanie

postup

1.
Múku preosieme na pracovnú dosku. V strede vytvoríme jamku, rozbijeme do nej vajcia, pridáme olej, trochu teplej vody a osolíme. Postupne vytvarujeme vláčne, stredne tuhé cesto. Ak je moc tuhé pridáme vodu, ak moc riedke pridáme múku. Cesto spracovávame tak dlho, pokiaľ nie je hladké, leské a neplepí sa. Potom z neho vytvoríme bochník, ktorý zabalíme do fólie a necháme asi pol hodinu odpočinúť v chladničke.
 
2.
Cesto rozdelíme na dve rovnaké časti. Z každého na pomúčenej doske vyvaľkáme čo najtenší obdĺžnikový plát. Prenesieme ho na čistú utierku, poprášenú múkou a ešte vyťahujeme do všetkých strán. Keď je plát dokonale tenký, odkrojíme z neho silnejšie kraje a posypeme strúhankou, poukladáme nastrúhané jablká, zasypeme škoricou a cukrom, hrozienkami, vlašskými orechmi. Pomocou utierky závin opatrne zabalíme a prenesieme na plech vyloženým papierom na pečenie, tak aby časť, kde sme závin spojili ostala naspodu.
3.
Závin potrieme rozpusteným maslom a pečieme vo vyhriatej rúre na 160 °C dozlatista. Na tanieri ešte posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať