Pridať recept

Valašský frgál

ingrediencie

230 g
hladka muka, ja som postupne prisypavala na 250 g
50 g
cukor práškový
1 ks
vaječný žĺtok
40 g
maslo
10 g
droždie
mrvenickova posypka

makova napln

200 g
mletý mak
170 ml
mlieko sladke
50 g
cukor
1 balíček
vanilínový cukor
3 PL
slivkový lekvár

tvarohova napln

300 g
jemný tvaroh
100 g
jemný kryštálový cukor
1 ks
vajce
citrónová kôra
ak bude tvaroh riedky, tak vanilkovy ole pudingovy prasok na zahustovanie

postup

Tento recept s fotopostupom najdete na http://chalupnikovi.com/recepty/?p=707
1.
Z lyzicky cukru, 4 lyzic letneho mlieka a drozdia nechame vykysnut kvasok. Kvasok dame k preosiatej muke. Vo vlaznom mlieku rozlahame zltok, pridame k nemu roztopene maslo a cukor. Toto mlieko prilejeme k muke a vypracujeme hladke, nie velmi huste cesto. Nechame vykysnut cesto, moje kyslo tak cca hodinu.
 
2.
Pocas kysnutia si pripravime plnky. Na makovu plnku zvarime v rajnicke mlieko, obidva druhy cukru a maslo. Do pripraveneho horuceho mlieka vsypeme mak a nechame ho dobre sparit. Do maku som zamiesala tri velke lyzice slivkoveho lekvaru, pretoze to tak ma rad moj manzel. Tvaroh zmiesame s vajickom, nastruhanou citrusovou korou a cukrom. Mala som tvaroh velmi riedky, tak som do neho vsypala asi pol balicka pudingoveho prasku. Po hodine vykysnute cesto prepracujeme dvoma / troma tahmi a prelozime na dosku. Rozdelime ho na dva rovnake bochniky. Bochnik vyvalkame do kruhu minimalne 25 cm. Cesto by malo byt tenke tak na 3 milimetre.
3.
Cesto prelozime na vymasteny plech a pripravene plnky, ozdobne natierame, pomocou lyzice. Dozdobime hrozienkami a mandlami.
4.
V zdroji, odkial som cerpala, nebola uvedena ziadna mrvenickova posypka Az ked som hladala na webe priklady zdobenia, som zistila na druhych receptoch, ze sa dava po povrchu aj tato. No a ja som mala uz len lyzicu masla….uznate, ze z lyzici masla nejaky mrvenickovy zazrak neurobite, takze tejto je na tych mojich, len tak symbolicky.
5.
Frgaly pecieme na 170 stupnoch cca 20 minut.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
partizanske0
17.10.2014 19:37 | |
+0 -1
veď 10 g je menej ako 42 g , prečo by to malo byť 2 a pol kocky?
Anonymný nick
19.10.2014 17:07 | |
+1 -0
ja som tam mala predtym napisane 100g *503* , redakcia to uz opravila
Anonymný nick
19.10.2014 17:10 | |
+1 -1
Predtym som tam mala uvedene 100g *503* , redakcia to uz opravila
Anonymný nick
14.10.2014 14:19 | |
+0 -1
Nie je tých kvasníc priveľa? Veď 1 kocka má 42gr, to by bolo skoro 2,5 kocky na 1/4 kg múky. Nemá tam byť iba 10 gr??? :? :? :?
Anonymný nick
14.10.2014 15:47 | |
+0 -0
Mate samozrejme pravdu a ja sa velmi velmi ospravedlnujem. Poprosim redakciu o opravu. Pekny den