Valašský frgál
2
porcie
stredná
náročnosť
ingrediencie
230
g
hladka muka, ja som postupne prisypavala na 250 g
50
g
cukor práškový
1
ks
vaječný žĺtok
40
g
maslo
10
g
droždie
mrvenickova posypka
makova napln
200
g
mletý mak
170
ml
mlieko sladke
50
g
cukor
1
balíček
vanilínový cukor
3
PL
slivkový lekvár
tvarohova napln
300
g
jemný tvaroh
100
g
jemný kryštálový cukor
1
ks
vajce
citrónová kôra
ak bude tvaroh riedky, tak vanilkovy ole pudingovy prasok na zahustovanie
postup
Tento recept s fotopostupom najdete na http://chalupnikovi.com/recepty/?p=707
1.
Z lyzicky cukru, 4 lyzic letneho mlieka a drozdia nechame vykysnut kvasok. Kvasok dame k preosiatej muke. Vo vlaznom mlieku rozlahame zltok, pridame k nemu roztopene maslo a cukor. Toto mlieko prilejeme k muke a vypracujeme hladke, nie velmi huste cesto. Nechame vykysnut cesto, moje kyslo tak cca hodinu.
2.
Pocas kysnutia si pripravime plnky. Na makovu plnku zvarime v rajnicke mlieko, obidva druhy cukru a maslo. Do pripraveneho horuceho mlieka vsypeme mak a nechame ho dobre sparit. Do maku som zamiesala tri velke lyzice slivkoveho lekvaru, pretoze to tak ma rad moj manzel. Tvaroh zmiesame s vajickom, nastruhanou citrusovou korou a cukrom. Mala som tvaroh velmi riedky, tak som do neho vsypala asi pol balicka pudingoveho prasku. Po hodine vykysnute cesto prepracujeme dvoma / troma tahmi a prelozime na dosku. Rozdelime ho na dva rovnake bochniky. Bochnik vyvalkame do kruhu minimalne 25 cm. Cesto by malo byt tenke tak na 3 milimetre.
3.
Cesto prelozime na vymasteny plech a pripravene plnky, ozdobne natierame, pomocou lyzice. Dozdobime hrozienkami a mandlami.
4.
V zdroji, odkial som cerpala, nebola uvedena ziadna mrvenickova posypka Az ked som hladala na webe priklady zdobenia, som zistila na druhych receptoch, ze sa dava po povrchu aj tato. No a ja som mala uz len lyzicu masla….uznate, ze z lyzici masla nejaky mrvenickovy zazrak neurobite, takze tejto je na tych mojich, len tak symbolicky.
5.
Frgaly pecieme na 170 stupnoch cca 20 minut.
Podobné recepty
Pripravte si GRANADÍR alebo granadiersky pochod: Recept na najlepší piatkový obed - takto už nebude nikdy suchý
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.