Pridať recept

Rebarborový koláč z domáceho lístkového cesta

Rebarborový koláč z domáceho lístkového cesta
Zdroj: gurmanka
10
porcií
90
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Lístkové cesto

500 g
studené maslo
500 g
špaldová múka
1/2 KL
soľ
1 PL
citrónová šťava
250 ml
ľadová voda  

Plnka

450 g
rebarbora
3 PL
maizena
100 ml
jablčný mušt
100 g
trstinový cukor
1/2 ks
vanilkový lusk

postup

1.
150 g masla nakrájame na kocky a zvyšné vrátime do chladničky. Vo veľkej mise zmiešame maslo s múkou, soľou a prstami spracujeme mrveničku. Pridáme citrónovú šťavu, ľadovú vodu a na kuchynskej doske vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a na hodinu vložíme do chladničky.
 
2.
Na pomúčenej kuchynskej doske vyvaľkáme cesto na obdĺžnik a na jeho polovicu nakrájame zvyšné maslo. Cesto prehneme, rozvaľkáme a vložíme na 15 minút do chladničky.
3.
Vychladnuté cesto opäť rozvaľkáme, poskladáme na tretiny a opäť vložíme na 15 minút do chladničky. Tento postup zopakujeme ešte dvakrát a pred finálnym spracovaním cesto necháme v chladničke hodinu. Takto pripravené cesto nám vydrží v chladničke aspoň 3 dni a v mrazničke mesiac.
4.
Rúru vyhrejeme na 170°C a okrúhlu formu vymastíme maslom a vysypeme múkou. V miske zmiešame cukor, maizenu, dužinu z vanilkového lusku a jablčný mušt. Rebarboru očistíme a nakrájame na kocky.
5.
1/4 cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske, prenesieme ho pomocou valčeka na plech a vystelieme ním nielen spodok formy ale aj okraje. Cesto poprepichujeme, navrstvíme naň plnku, posypeme ho rebarborou a vložíme piecť na cca 30 minút do vyhriatej rúry.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Mafiny s rebarborou, jahodami a malinami
Rebarbora - ovocie či zelenina?
Používa sa ako ovocie, ale predsa je to zelenina ;) Táto zelenina prišla do Európy z Mongolska, Číny. Už pred...
Rebarbora a jahody
Výnimočné spojenie chutí rebarbory a jahôd
Sladučké jahody a kyslastá rebarbora spolu tvoria výnimočný pár.
Rebarborový sirup
Rebarbora je poklad v kuchyni, ale v tomto prípade ju určite nekonzumujte!
Čo rebarbora obsahuje? Aký má prínos pre zdravie? Ako ju zužitkovať v kuchyni a kedy je nebezpečná? Spoznajte...
7 fantastických benefitov rebarbory
Kyselkavá zelenina, ktorá v kombinácii s cukrom tvorí chutné dezerty.
Robíte to aj vy? Tak pozor, prečo by sa surové cesto nemalo jesť? Nejde o vajcia!
Robíte to aj vy? Tak pozor, prečo by sa surové cesto nemalo jesť? Nejde o vajcia!
A čo vy? Ochutnávate surové cesto počas vianočného pečenia? Toto je dôvod, prečo by ste tak už nemali robiť!