Pridať recept

Zemiakový chlieb s vlašskými orechmi

6
porcií
340
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Kvások

2 PL
štartovací žitný kvások
110 g
chlebová múka
110 g
minerálna voda

Cesto

200 g
zemiaky pečené v šupke
2 hrste
vlašské orechy
250 g
pšeničná chlebová múka
150 ml
voda
1 KL
soľ
1 KL
mletý kmín
1 KL
mletý koriander
1 PL
med

postup

1.
Ráno si pripravíme kvások tak, že v menšej mise zmiešame kvások s vodou a žitnou múkou. Misu zakryjeme fóliou a necháme cca 12 hodín pracovať pri izbovej teplote.
 
2.
Potom dáme kvások do veľkej misy spolu so všetkými ostatnými ingredienciami okrem orechov a cesto spracujeme. Malo by byť riedke a lepivé. Nakoniec do cesta zapracujeme vlašské orechy, prikryjeme ho utierkou, fóliou a necháme približne 30 minút kysnúť.
3.
Vykysnuté cesto dáme na posypanú kuchynskú dosku. Natiahneme ho na pás, ktorý preložíme na tretiny do stredu. Otočíme ho o 90°C a zopakujeme natiahnutie aj skladanie. Takto cesto natiahneme a zložíme celkom trikrát a opäť ho necháme hodinu kysnúť.
4.
Opäť zopakujeme to naťahovanie a prekladanie s tým rozdielom, že posledný krát už vytvarujeme bochník a dáme ho do utierkou vyloženej a múkou posypanej misy. Pri izbovej teplote necháme chlieb opäť kysnúť približne 3 hodiny.
5.
Rúru dáme vyhriať na 250°C, na dno trúby položíme pekáč s vodou a jeden vložíme do rúry aby sa rozpálil. Cesto na chlieb preložíme na rozhorúčený plech, vložíme ho do rúry a pečieme cca 10 minút a potom teplotu stiahneme na 220°C a dopekáme ho cca 35 minút.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Kupovaný nízkosacharidový chlieb
Najlepší nízkosacharidový chlieb: Z jeho ceny v obchode sa vám zatočí hlava, ale doma ho upečiete za zlomok ceny, takto!
Niektoré zdravšie pečivá nás často odradzujú od kúpy svojim miniatúrnym vzhľadom a vysokou cenou. Výnimkou...
Príprava zemiakových placiek
Zemiaky vám už nikdy nesčernejú! 9 geniálnych trikov, ktoré zaručia vždy perfektný výsledok, o týchto ste určite ešte nepočuli
Chystáte sa pripravovať placky, halušky či iné zemiakové pochúťky a chcete sa vyhnúť sčernaniu zemiakov? Tak...
Chlieb
A kde skladujete chlieb vy? Ak na tomto mieste, robíte veľkú chybu! Suchý chlieb však nevyhadzujte, tu je návod, čo s ním môžete urobiť
Kúpili ste väčšie množstvo chleba a nestihli ste ho spotrebovať? Tu je niekoľko nápadov čo s ním a tiež...
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov: Vkladáte zemiaky do studenej alebo vriacej vody?
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov: Vkladáte zemiaky do studenej alebo vriacej vody?
Možno si myslíte, že varenie zemiakov je jednou z najjednoduchších kulinárskych úloh? Budete prekvapení, keď...
Zozelenenie zemiakov
Pozrite sa, či ich nemáte doma: Stačí hrubšia šupka? Je to mýtus! Zelené zemiaky sú jed
Všetci máme radi zemiaky. Ak nie varené, tak v podobe pečených, zemiakových placiek alebo hranolčekov. Ukazuje...
Mladé zemiaky a skoré zemiaky nie sú to isté. Ako ich rozlíšiť?
Mladé zemiaky a skoré zemiaky nie sú to isté. Ako ich rozlíšiť?
Pre mnohých ľudí nie je nič lepšie ako mladé zemiaky na obed doplnené šalátom a reďkovkami so smotanou...