Pridať recept

Maslové croissanty

16
porcií
10
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

350 ml
mlieko
50 g
trstinový cukor
14 g
sušené droždie
440 g
hladká múka
1 štipka
soľ
340 g
maslo
1 ks
vajce

postup

1.
Vlažné mlieko zmiešame s cukrom a rozmrveným droždím. Keď bude kvások vykysnutý, zmiešame ho s múkou, soľou ideálne pomocou kuchynského robota. Za cca 10 minút vypracujeme jemné a veľmi hladké cesto.
 
2.
Cesto vyklopíme na pomúčenú kuchynskú dosku, premiesime ho rukami a jednou za čas primiešame trochu múky, aby cesto bolo hladké a trochu sa lepilo. Z cesta vyvaľkáme obdĺžnik, zabalíme ho do fólie a vložíme na hodinu do chladničky.
3.
Medzi dvoma papiermi na pečenie si z masla vyvaľkáme placku, približne takú, ako je obdĺžnik cesta v chladničke.
4.
Na pomúčenú dosku položíme cesto, rozvaľkáme ho na dvojnásobok a do stredu umiestnime rozvaľkané maslo. Cesto zabalíme ako obálku a opäť ho rozvaľkáme. Rozvaľkané cesto preložíme na tretiny, zbalíme do fólie a na hodinu vložíme opäť do chladničky.
5.
Ešte približne trikrát cesto rozvaľkáme, preložíme a vložíme do chladničky. Pred finálnou úpravou by malo byť cesto v chladničke cca 8 hodín.
6.
Z tejto dávky by nám malo vyjsť cca 16 croissantov a mali by sa vojsť na dva plechy vystlané papierom na pečenie. Cesto rozvaľkáme na pás úzky cca 25 cm a veľmi dlhý. Pomocou noža ho nakrájame na trojuholníky a z každého trojuholníka rolujeme rožtek od základne smerom k špičke.
7.
Croissanty ukladáme na plech, trošku ich zahneme, potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme kysnúť cca 2 hodiny. Rúru vyhrejeme na 200°C, vykysnuté croissanty opäť potrieme vajíčkom a pečieme cca 18 minút.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať