Pridať recept

Kysnutý vianočný stromček

16
porcií
45
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Na cesto

1 balíček
buchty DrOetker
260 ml
vlažná voda
120 ml
olej
100 g
sušené brusnice
1 balíček
vanilínový cukor DrOetker
1 KL
rumová aróma DrOetker

Na potretie

2 PL
mlieko
2 PL
mandľové ihličky

Na vianočné maslo

1 balíček
tmavá poleva DrOetker
150 g
zmäknuté maslo
30 g
práškový cukor
štipiek
soľ

postup

1.
Cesto pripravíme podľa návodu na obale s droždím, vodou a olejom. Pridáme brusnice, vanilínový cukor a arómu a ručne vypracujeme dohladka. Zaprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 45 minút kysnúť.
 
2.
Vykysnuté cesto ručne krátko premiesime a na pomúčenej pracovnej doske vytvarujeme valček, ktorý rozdelíme na 16 rovnako veľkých kúskov. Každý kúsok vytvarujeme do podlhovastej žemličky. Na plech vyložený papierom na pečenie naukladáme žemličky do tvaru stromčeka (pozri foto). Pomocou štetca alebo pierka potrieme mliekom a ozdobíme mandľami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
3.
Stromček necháme vychladnúť.
4.
Na prípravu vianočného masla rozpustíme polevu podľa návodu na obale. V mise vyšľaháme maslo s cukrom a soľou elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Postupne za stáleho šľahania zašľaháme polevu.
5.
TIP: Vianočné maslo môžeme nahradiť lieskovoorieškovým krémom (napr. Nutella). Sušené brusnice môžeme nahradiť aj iným sušeným ovocím (napr. marhule, slivky či hrozienka).
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Medové rezy
Ako na vynikajúce medové rezy? Klasika, ktorá nesmie chýbať na vianočnom stole KROK ZA KROKOM
Medové rezy sú jedným z najtradičnejších vianočných zákuskov. Ich príprava nie je náročná, ale je dobré...
TOP
Dokonalé slovenské Vianoce majú veľa podôb: Vyskúšajte tento rok sviatočné menu z iných regiónov
Dokonalé slovenské Vianoce majú veľa podôb: Vyskúšajte tento rok sviatočné menu z iných regiónov
Slovensko je nádherná a rozmanitá krajina. Tak, ako sa od Západu na Východ, od Severu na Juh líši jej reliéf,...
Vianočné bobáľky s makom
Presný a overený recept na bobaľky: Tradičný dezert, ktorý nesmie chýbať na našom vianočnom stole
Bobaľky, bobáľky, pupáky alebo opekance. Po dobrom vianočnom jedle si ešte nechávame miesto na jednu tradičnú...
To najlepšie cestíčko na rybu
Geniálne cestíčko, ktoré robím už roky! Netrhá sa a krásne drží tvar, hodí sa na všetky ryby
Kde inde by sme hľadali ten najlepší spôsob ako obaliť kapra, filet z tresky či lososa ako v krajine, kde...
Zapekaný kastról
Máme pre vás recept na ZAPEKANÝ KASTRÓL a iné perfektné nápady na nové jedlá zo zvyškov z Vianoc
Pred Vianocami ľudia vo veľkom nakupujú a vianočné menu vystačí pre pol armády. Zvyšky by ste však nikdy...
Trojkráľový koláč
Ospevuje ho celá rodina: Trojkráľový koláč, kto nájde TOTO, bude celý rok zdravý a spokojný! Chutí fantasticky a má naozaj málo kalórií
Sviatočné obdobie s množstvom pokušení bohatých na tuk a cukor je za nami. Teraz nás ešte čaká ďalšia...