Pridať recept

FOTORECEPT: Punčové rezy

40
porcií
18
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

12 ks
vajec
57 dkg
múka polohrubá
60 dkg
práškový cukor
3 ks
vanilkový cukor Dr Oetker
1,5 ks
kypriaci prášok do pečiva DrOetker
1 ks
ríbezľový lekvár
1 ks
višňový lekvár
9 PL
vlažná voda
7 dl
malinový sirup
3 ks
poleva punčová DrOetker
3 ks
papier na pečenie
2 dl
rum

postup

Základ receptu som dostala pred asi 16 rokmi od kamarátky Evky, Postupom rokov som si ho trošku upravila a keďže chutí celej rodine a známi keď HO OCHUTNAJÚ pýtajú recept rozhodla som sa podeliť sa o recept verejne, každá začínajúca gazdinka si myslí že upiecť punčáky je zložité- môj recept je jednoduchý a snažila som sa nafoťiť postup tak aby pomohol,Už dlho som sa chystala konečne som to aj urobila, Je šťavnatý a bez umeleho farbiva
1.
Upečieme si postupne 3 ks piškotového cesta: 4 vajíčka si oddelíme a žltka vyšlaháme do penista s 20 dkg práškového cukru a + vanilkovým cukrom. Postupne pridáme 3 lyžice vlažnej vody. Odvážime si do misky 19dkg polohr. múky a pridáme k nej pol prášku do pečiva. V inej nádobe vyšlaháme bielky do tuha a na záver do vyšlahaných žĺtkou pridáme múku a jemne primiešame tuhé bielky, natrieme na velký plech vystlatý papierom na pečenie. Postup opakujeme 3x,
Fotorecept: Punčové rezy
Fotorecept: Punčové rezy
Zdroj: Smarzova
 
2.
V bode 2 Vám napíšem svoje malé postrehy za roky čo punčák pečiem. Sirup na polevu na stredný plát prosím kupujte kvalitný hustý nie tie lacné zafarbené vody. Tiež som rokmi prišla na to,že nestačí jeden lekvár rozdelit na dva pláty ak sa použijú dva tak lepšie držia tu vlhkost v strede a farba sa nerozlieza aj do vrchneho a spodného plátu, tiež som raz náhodou zistila,že je super použit mix lekváru ríbezla a višnový,Raz som nemala dva ríbezlové a tak som použila višnový a zistili sme že je tak zákusok ovela chutnejší. Snažím sa používať schwartau značku ako je na obrázku pretože tiež som zistila že sa mi najviac pozdáva chuťovo, viem že nieje najlacnejší no naozaj sa oplatí použit kvalitne suroviny. Na moje fotke som zobrazila suroviny ktore som použila, nevedela som zohnať SCHWARTAU ríbezlový tak som použila iný. Kým začnem piecť do hrnčeka si nalejem malinový siru z ktoreho odoberiem 9 lyžíc - tie použijem na polevu. Sirup zozrejem do začiatku bodu varu a odstavím,Neskôr prilejem 2 dc l rumu.
Fotorecept: Punčové rezy
Fotorecept: Punčové rezy
Zdroj: Smarzova
3.
Piškotové cesto pečiem vo vyhriatej teplovzdušnej rúre na 180st. približne 12 min. Samozrejme každá rúra pečie inak tak sledujte medzitým pripravujem cesto na ďalší plát.A po tom tretí,Všetky na plechoch rovnakej velkosti ako na obrázku. Keď mi prvý plát vychladne dám ho na plech na ktorom už punčák zostane a pôjde do chladničky. Na teplovzduch totiž používam plechy z bokom čo zapadaju do mriežky a tu dolu na obrázku vidíte že na záver už mám punčák na plechu bez bokov aby sa mi zákusok zmestil do chladničky - je rovnakej velkosti len nemá tie boky,
Fotorecept: Punčové rezy
Fotorecept: Punčové rezy
Zdroj: Smarzova
4.
Plát preklopím na plech a stiahnem mastný papier, natriem lekvárom je jedno ktorým začnete - lekvár má hmotnost uvedenú 340gr. Na takto natretý zákusok príde druhý vychladnutý plát,Ten sa poleje sirupovo-rumovou polevou nebojte sa toho množstva a postupne to lyžičkou poriadne polejte
Fotorecept: Punčové rezy
Fotorecept: Punčové rezy
Zdroj: Smarzova
5.
tretí vychladnutý plát natrieme druhým lekvárom a potom preklopíme tak aby sa natretá lekvárová časť dostala na poliaty plát.
Fotorecept: Punčové rezy
Fotorecept: Punčové rezy
Zdroj: Smarzova
6.
Nechám na zákusku na tom poslednom pláte ešte aj mastný papier a prikrijem plechom a zaťažím tak na hodinky po hodine ešte pretočím znova na hodinku a potom otočím naspať tak aby som mala spodný plech na spodu a vtedy stiahnem z hora aj mastný papier.Je to preto aby sa pláty trocha napili aby bol zákusok šťavnatý, Na záver príde na vrch poleva
Fotorecept: Punčové rezy
Fotorecept: Punčové rezy
Zdroj: Smarzova
7.
V miske si vymiešam 3 punčové polevy Dr. Oetker a 9 lyžíc odložených zo sirupu ak je to husté tak pridám pár kvapiek vody, Na poleve je napísane v návode voda alebo mlieko, no keď sa použije sirup poleva má krajšiu ružovu farbu,Na tieto velké pláty je naozaj potrebné použiť 3KS mám to odskúšané, Necháme stuhnúť pár hodín,Zvyknem piecť POOBEDE, večer po zaťažení natriem polevu a do rána nechám odstáť v chladničke,Prípravu polevy som nefotila je to jednoduchý krok zmieša sa prášok zo sirupom -ja zvyknem na pár sekund vymiešat mixerom ručným a hneď NATRIEŤ na zákusok
Fotorecept: Punčové rezy
Fotorecept: Punčové rezy
Zdroj: Smarzova
8.
Po stuhnutí najskôr odrežeme okraje - tie v miske rukou zmiesime a vytvarujeme gulôčky,obalíme v kokose a máme druhý zákusok. Potom rozkrojíme punčák na 6 rovnakých plátov aby sa nám ľahučko krájal NA REZY
9.
Na záver Vám želám dobrú chuť a verím že som to popísala detailne a bude sa Vám piecť lahúčko,Je to jednoduché aj keď vyzerá zložito.Verím že z týmto postupom nemáte čo pokaziť a že Vám ho budú pochvalovať tak ako mne, Zvačša mi vravia že lepší nejedli,
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
24.12.2017 05:05 | |
+12 -3
dobry recept,ale sladky. Robila som tak,ze na jeden plat som pouzila 150g cukru plus vanilkovy. Aj tak je kolac presladeny. Nabuduce pridam len 50g cukru na plat a tiez ten sirup treba rozriedit.inak recept je ok. asi najlepsi,co som nasla
ozzgirl
21.12.2017 18:33 | |
+6 -2
Milujem tento recept :) dnes som ho robila už štvrtýkrát a nemá chybu. Je krásne rozpísaný, krok po kroku a ten punčák si každý náramne chváli pretože je šťavnatý a veľmi chutný. Chcem podotknúť, že som pekarka začiatočníčka, ktorá v priebehu roka napecie dve bábovky a pripraví jedno nepečené tiramisu :D ale zvládla som tento recept a nemenila by som ho v ničom :)
Anonymný nick
21.12.2016 21:35 | |
+6 -9
No tak tieto korpusy su dost nizke podla mna...a sirupu tam ide az az :(ako pise pani,pride to moc sladke..