Perníčky
64
porcií
18
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
1050
g
hladká múka špeciál
450
g
práškový cukor
360
g
med najvhodnejší je tmavý, lesný
6
ks
vajce
2
ČL
sóda bikarbóna
4
PL
medovníkové korenie
trochu
citrónová kôra
ČL
kypriaci prášok do perníka
postup
Vianočné perníčky na stromček a dekorácie
1.
Zo surovín izbovej teploty vypracujeme cesto, vložíme do pomúčenej nádoby (nerezová misa alebo dva hlboké taniere) a na chladnom mieste necháme "zrieť" najmenej štyri dni. Najkvalitnejšie cesto získame, ak odpočíva aspoň tri - štyri týždne pred plánovaným pečením.
2.
Po odležaní cesto znova prehnetieme a rozvaľkáme na plát cca 0,5 cm, pričom ak chceme robiť väčšie diely napr. na chalúpku, svietniky a podobne, cesto by malo byť hrubšie, aspoň 0,8 cm.
3.
Z plátu vykrajujeme pomocou formičiek rôzne tvary, ktoré dávame na predhriaty a včelím voskom potretý plech (takýto plech už nevysypávame múkou ani nie je potrebný papier na pečenie či iná pomôcka).
4.
Malé tvary pečieme zhruba 8 minút dozlatista. Po upečení preložíme na kuchynskú mriežku a ihneď, ešte zahorúca potrieme rozšľahaným vajíčkom, aby sa medovníčky pekne leskli. Necháme úplne vychladnúť a zdobíme až na druhý deň bielkovou, prípadne Kráľovskou polevou.
Podobné recepty
VEĽKONOČNÝ ZUZKIN ŠALÁT! Návykový recept, ktorý dnes už pozná málokto, urobte odrazu dvojitú dávku na celé sviatky, je to skutočná pochúťka
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.