Pridať recept

FOTORECEPT: Gruľovníky - cigániky

ingrediencie

1/2 kg
varené zemiaky
200 g
polohrubá múka
1 ks
vajce
štipiek
soli

postup

U nás na spiši sa im hovorilo gruľovníky, ale aj lokše. My sme ich volali aj cigániky. Je to prastarý recept, ktorý sa dedil. My sme ich robili na sladko. Voľakedy sa piekli na platni sporáka a jednú variantu takto upečiem.
1.
Väčšinou používam varené zemiaky čo sa mi zyišia od obeda.V miske si zhnetiem zemiaky,vajce a múku,s pridaním troška soli.
Fotorecept: Gruľovníky - cigániky
Fotorecept: Gruľovníky - cigániky
Zdroj: anka813
 
2.
Na pomúčenej doske vypracujem hladké cesto,
Fotorecept: Gruľovníky - cigániky
Fotorecept: Gruľovníky - cigániky
Zdroj: anka813
3.
vyvaľkám a ostrožkou pokrájam.
Fotorecept: Gruľovníky - cigániky
Fotorecept: Gruľovníky - cigániky
Zdroj: anka813
4.
Platňu na piecke si očistím,nahrejem,kým si pripravím cesto a môžem piecť.najprv z jednej strany,
Fotorecept: Gruľovníky - cigániky
Fotorecept: Gruľovníky - cigániky
Zdroj: anka813
5.
potom z druhej,
Fotorecept: Gruľovníky - cigániky
Fotorecept: Gruľovníky - cigániky
Zdroj: anka813
6.
a ked sú upečené,tak ich potriem zpraženým maslom a jemne popraším pr. cukrom.
Fotorecept: Gruľovníky - cigániky
Fotorecept: Gruľovníky - cigániky
Zdroj: anka813
7.
druha varianta je,že si z cesta urobím šúľok a pokrájam.Každý kúsok vyvaľkám do kruhu,
Fotorecept: Gruľovníky - cigániky
Fotorecept: Gruľovníky - cigániky
Zdroj: anka813
8.
a na suchej platni z oboch strán upečiem.
Fotorecept: Gruľovníky - cigániky
Fotorecept: Gruľovníky - cigániky
Zdroj: anka813
9.
Z oboch strán potriem maslom,
Fotorecept: Gruľovníky - cigániky
Fotorecept: Gruľovníky - cigániky
Zdroj: anka813
10.
jemne pocukrujem,
Fotorecept: Gruľovníky - cigániky
Fotorecept: Gruľovníky - cigániky
Zdroj: anka813
11.
a dobrú chuť!
Fotorecept: Gruľovníky - cigániky
Fotorecept: Gruľovníky - cigániky
Zdroj: anka813
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
N.ada
17.3.2019 22:48 | |
+0 -2
Z cesta si odkrajujem asi tak 65g kúsky cesta a tie rozvaľkám na koliesko a to potom opečiem na liatinovom koliesku z oboch strán.Gruľovnikysú tak všetky podobnèho tvaru.
Podobné články
Pagáče na sóde
Hrnček kyslého mlieka a plná misa! Pagáče na sóde bez kysnutia, bez čakania, na sladko aj na slano! Najjednoduchší a najrýchlejší recept na svete
Tiež už neviete čo variť? Perfektný tip na rýchlu večeru, ktorú môžete podávať na sladko aj na slano...
Chlebové placky
Chlebové placky z celého sveta? Ľahko si ich pripravíte aj doma
Konzumovať stále len jeden druh chleba časom omrzí. Preto by ste mali do svojho jedálnička zaradiť nielen rôzne...
3 pochúťky z kyslej kapusty: Rýchly šalát, chrumkavé placky a vláčne lokše
3 pochúťky z kyslej kapusty: Tieto ste asi ešte neskúšali
Ak máte po ruke domácu či kupovanú kyslú kapustu, polovicu prípravy máte hotovú.
TOP
Toto sú najlepšie domáce lokše na svete! Cesto sa nelepí a sú úžasne mäkké ako obláčik, recept od skúsenej kuchárky
Toto sú najlepšie domáce lokše na svete! Cesto sa nelepí a sú úžasne mäkké ako obláčik, recept od skúsenej kuchárky
Fantastické domáce lokše krok za krokom a niekoľko ďalších receptov, ktoré budete chcieť vyskúšať, jednoducho výborné!
Zmiešajte tvaroh, múku a urobte tieto BLESKOVÉ nadýchané lokše! Sýte, lacné a naozaj veľmi chutné tvarohové lokše
Zmiešajte tvaroh, múku a urobte tieto BLESKOVÉ nadýchané lokše! Sýte, lacné a naozaj veľmi chutné tvarohové lokše pre celú rodinu
Fantastické tvarohové lokše bez vajíčka, bez oleja, na sladko i na slano, hotové behom pár minút.