Pridať recept

Kačka na pomarančoch a víne

6
porcií
180
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

1 ks
kačka
4 ks
pomaranč
2 ks
mrkva
1 ks
zeler
2 ks
cibuľa
1 šálka
suché biele víno
200 ml
bujón
2 PL
vínny ocot
1 PL
cukor
1 PL
maslo
1 PL
zemiaková múčka
podľa chuti
soľ
podľa chuti
korenie

postup

Kačku umyjeme a osušíme, potrieme soľou, korením a necháme hodinu odležať. Potom ju položíme na pekáč, podlejeme piatimi lyžicami vody, dáme do predhriatej rúry na 250°C a pečieme doružova cca hodinu. V priebehu pečenia kačku podlievame šťavou. Mrkvu a zeler očistíme a opláchneme, cibule olúpeme. Zeleninu nakrájame na kocky. Dva pomaranče vyšťavíme. Z pekáča odstránime prebytočný tuk, pridáme zeleninu, víno, bujón a polovicu šťavy z pomarančov. Pekáč prikryjeme a kačku ďalších 30 minút pečieme pri teplote 180°C. Jeden pomaranč umyjeme, olúpeme, kôru nakrájame na kocky a potom 2 minúty blanšírujeme. Posledný pomaranč olúpeme, nakrájame na plátky a prehrejeme na masle. Kačku vyberieme z trúby a necháme v teple. Cukor rozpustíme na svetlý karamel, pridáme ocot a zvyšok šťavy z pomarančov. Necháme vychladnúť a zahustíme zemiakovou múčkou. Šťavu z kačky precedíme a zbavíme tuku, vlejeme do nej karamel s pomarančovou šťavou a povaríme. Nakoniec všetko dochutíme soľou, korením a pridáme pomarančovú kôru. Kačku dáme na servírovaciu misu, obložíme plátkami pomarančov a polejeme šťavou. Môžeme podávať s pečenými zemiakmi alebo zemiakovými kroketami.
 
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Pečená kačka
Jesenné hody: Ako využiť celú kačku?
Šikovnú gazdinku spoznáte okrem iného podľa toho, že v jej kuchyni nevyjde nič nazmar. Každú surovinu dokáže...
Máte radi prosecco? Toto sú najobľúbenejšie koktaily zo šumivého vína
Máte radi prosecco? Toto sú najobľúbenejšie koktaily zo šumivého vína
Prosecco koktaily sú klasikou na uvoľnené letné aperitívy počas teplých dní. Vybrali sme pre vás päť...
Kačacie prsia
Kačacie prsia: Pripravte ich na nové, delikátne spôsoby
Najchutnejšou časťou kačky sú nepochybne prsia. Tie sú hlavnou hviezdou viacerých gastronomických delikates. U...
Cheers in confinement times
Tento drink mi namiešala kamarátka na oslave, musím sa oň podeliť! Ľahká a svieža chuť, ideálny na horúce dni
Vynikajúci osviežujúci nápoj, ktorý musíte vyskúšať, určite očarí aj vás!
Pečená kačka na jablkách
Jesenná, pečená kačka: S jablkami a dusenou kapustou
Takto si predstavujeme poctivý nedeľný obed.
TOP
Ako pripraviť naozaj výbornú kačku? Tajomstvo dokonale chrumkavej kačky odhalené, žiaden med! Stačí ju
Ako pripraviť naozaj výbornú kačku? Tajomstvo dokonale chrumkavej kačky odhalené, žiaden med! Stačí ju potrieť touto surovinou
Hľadáte inšpiráciu, čo dnes uvariť? Vyberte si z našej bohatej ponuky receptov na obľúbenú kačku...