Štedrák
25
porcií
110
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
Cesto
500
g
polohrubá múka
1
ks
vajce
70
g
práškový cukor
1/4
KL
soľ
80
g
maslo
20
g
droždie
300
ml
mlieko
Plnka 1
100
g
práškový cukor
1
ks
vajce
2
PL
voda
150
g
orechy
Plnka 2
100
g
práškový cukor
1
ks
vajce
150
g
mak
1
KL
citrónová kôra
2
PL
voda
Plnka 3
2
PL
voda
40
g
práškový cukor
150
g
slivkový lekvár
Plnka 4
4
PL
práškový cukor
2
ks
vajce
2
KL
citrónová kôra
1
PL
detská krupica
300
g
tvaroh
postup
1.
Cesto: Múku preosejeme, pridáme vajce, maslo, soľ, cukor, vykysnuté droždie v 100 ml vlažného mlieka. Zamiesime so zvyšným vlažným mliekom na vláčne cesto, pomúčime a necháme vykysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu.
2.
Potom ho rozdelíme na 5 dielov. Každý diel postupne vyvaľkáme na tenký plát. Menší plech /32x40cm/ vymastíme a položíme prvý plát cesta.
3.
Natrieme orechovou plnkou, ktorú si pripravíme zmiešaním surovín, ktoré povaríme 2 minúty a necháme vychladnúť. Prikryjeme ďalším plátom cesta, potrieme makovou plnkou, ktorú si pripravíme ako orechovú. Prikryjeme ďalším plátom cesta a potrieme ho lekvárovou plnkou, kde stačí všetky suroviny iba zmiešať.
4.
Prikryjeme ďalší plát a potrieme tvarohovou plnkou, ktorú si pripravíme zmiešaním všetkých surovín. Povrch prikryjeme posledným plátom cesta a potrieme mliekom.
5.
Pečieme v dobre vyhriatej rúre asi 20 minút, kým sa nám cesto neodtiahne od okrajov plechu. Po upečení posypeme povrch koláča práškovým cukrom. Dobrú chuť!
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
BlazenaSadovska
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.