Pridať recept

Makovník s polevou

ingrediencie

500 g
múka
trochu
soľ
2 ks
vaječný žĺtok
1 ks
vajce
35 g
práškový cukor
trochu
citrónová kôra
trochu
mlieko
70 g
maslo

Kvások

25 g
droždie
5 g
práškový cukor
1 dl
mlieko

Maková plnka

450 g
mak
40 g
maslo
100 g
práškový cukor
trochu
mletá škorica
100 g
kandizovaná pomarančová kôra
100 g
hrozienka
2 ks
bielok

Poleva

100 g
kryštálový cukor
1/2 dl
voda
trochu
vanilka
100 g
čokoláda

postup

1.

Z droždia, cukru a vlažného mlieka si pripravíme kvások, ktorý necháme nakysnúť. Žĺtky a vajce vymiešame s cukrom, pridáme múku, soľ, vykysnutý kvások, postrúhanú citrónovú kôru, mlieko a vypracujeme cesto, do ktorého pomaly pridáme ešte roztopené maslo.

 
2.

Vypracované cesto dáme vykysnúť na teplé miesto. Potom ho rozdelíme na dve časti, vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika, potrieme makovou plnkou a zvinieme.

3.

Závin vložíme do vymastených úzkych podlhovastých plechových foriem, necháme ešte chvíľu kysnúť, potrieme vodou a pečieme vo vyhriatej rúre 45 min. Upečené záviny vyklopíme a vychladnuté polejeme polevou.

4.

Maková plnka: Mak zomelieme, pridáme maslo, postavíme na oheň a miešame, až kým sa maslo neroztopí. Potom pridáme cukor, škoricu, pokrájanú kandizovanú pomarančovú kôru, hrozienka a nakoniec zľahka zamiešame tuhý sneh ušľahaný z bielkov.

5.

Poleva: Cukor s vodou varíme, až kým nezbelie. Potom pridáme postrúhanú vanilku, postrúhanú čokoládu a zľahka premiešame.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Mak
Toto sa stane, ak zjeme veľa maku! Môžeme sa otráviť?
Mak je bežne dostupná potravina v našich končinách. Napriek jeho širokému využitiu v kuchyni, má však aj...
Vynikajúce makové rezy k poobedňajšej káve
Vynikajúce makové rezy k poobedňajšej káve
Delikátne, vizuálne podmanivé a krásne vláčne rezy.
Vianočné opekance
Mak nesmie chýbať! Nezabudnite k tradičným štedrovečerným chodom pripraviť aspoň jednu tradičnú makovú pochúťku
Mak symbolizuje bohatstvo, preto nezabudnite k tradičným štedrovečerným chodom pripraviť aspoň jednu makovú dobrotu.
Čerešňové mini štrúdle
Máte doma lístkové cesto? Pripravte si tieto bleskové MINI ŠTRÚDLE plnené čerešňami a čokoládou, hotové za 15 minút!
Priniesli ste si domov prvé čerešne a v chladničke máte lístkové cesto? Plán je jasný!
Makový zákusok
Najlepšie makové zákusky
Mak je vzácny artikel a my Stredoeurópania máme to šťastie, že si ho môžeme dopriavať bez obmedzení. Preto sa...
Jablková štrúdľa
Najlepšie recepty na voňavé mäkké záviny a štrúdle: Takto vám NIKDY nepraskne a plnka nevytečie, tieto finty si zapíšte!
Hľadáte inšpiráciu, čo dnes upiecť ale zákusky vás už omrzeli? Upečte si voňavý závin či štrúdľu!...