Makovník s polevou
ingrediencie
Kvások
Maková plnka
Poleva
postup
Z droždia, cukru a vlažného mlieka si pripravíme kvások, ktorý necháme nakysnúť. Žĺtky a vajce vymiešame s cukrom, pridáme múku, soľ, vykysnutý kvások, postrúhanú citrónovú kôru, mlieko a vypracujeme cesto, do ktorého pomaly pridáme ešte roztopené maslo.
Vypracované cesto dáme vykysnúť na teplé miesto. Potom ho rozdelíme na dve časti, vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika, potrieme makovou plnkou a zvinieme.
Závin vložíme do vymastených úzkych podlhovastých plechových foriem, necháme ešte chvíľu kysnúť, potrieme vodou a pečieme vo vyhriatej rúre 45 min. Upečené záviny vyklopíme a vychladnuté polejeme polevou.
Maková plnka: Mak zomelieme, pridáme maslo, postavíme na oheň a miešame, až kým sa maslo neroztopí. Potom pridáme cukor, škoricu, pokrájanú kandizovanú pomarančovú kôru, hrozienka a nakoniec zľahka zamiešame tuhý sneh ušľahaný z bielkov.
Poleva: Cukor s vodou varíme, až kým nezbelie. Potom pridáme postrúhanú vanilku, postrúhanú čokoládu a zľahka premiešame.
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.