Pridať recept

FOTORECEPT: Domáci syr

ingrediencie

1,5 litre
plnotučné domáce mlieko
1/2 liter
šľahačková smotana
1 ČL
soľ
4 PL
citrónová šťava

postup

Na tento syr potrebujeme výlučne plnotučné čerstvé mlieko domáce (z automatu, salašu), nie kupované v obchode.
1.
Suroviny.
Fotorecept: Domáci syr
Fotorecept: Domáci syr
Zdroj: eruska25
 
2.
Mlieko, smotanu a soľ dáme variť.
Fotorecept: Domáci syr
Fotorecept: Domáci syr
Zdroj: eruska25
3.
Keď má 80 st. C vlejeme citrónovú šťavu. Keď nemáme taký teplomer, 80 st. C má mlieko vtedy, keď začne na krajoch bublinkovať. zmes sa začne zrážať. Vypneme sporák a necháme ešte 5 minút na teplom sporáku. Potom hrniec necháme 1 hodinu pri izbovej teplote.
Fotorecept: Domáci syr
Fotorecept: Domáci syr
Zdroj: eruska25
4.
Prelejeme na plienku v sitku, necháme odkvapkať do hrnca.
Fotorecept: Domáci syr
Fotorecept: Domáci syr
Zdroj: eruska25
5.
Potom plienku zavesíme a necháme voľne odkvapkať. Stečené mlieko nevylejeme, je dobré na palacinky.
Fotorecept: Domáci syr
Fotorecept: Domáci syr
Zdroj: eruska25
6.
Odkvapkaný syr dáme do formy, zakryjeme fóliou, necháme do rána v chladničke.
Fotorecept: Domáci syr
Fotorecept: Domáci syr
Zdroj: eruska25
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
15.1.2015 17:50 | |
+26 -5
Nechcem to moc obkecávať, každý robí inak, ale syr robím celkom často, toto je domáci tvaroh, do syru je treba pridať SYRI-dlo! Prípadne Chlorid Vápenatý.
Anonymný nick
20.3.2015 10:34 | |
+2 -9
Na vyrobu syrov sa mozu pouzit aj ovocne kyseliny, to su tzv vegetarianske syry. Lebo syridlo sa vyraba zo zvierat a ozajstny vegetarian si bude vyberat. a fajnsmeker to rozozna.
Anonymný nick
2.8.2015 10:21 | |
+14 -2
Ak sa dobre pamatam, tak domaci tvaroh sa robil z kysleho mlieka, robila ho tak stara mama, aj mama a kym bolo dobre mlieko tak aj ja...
Anonymný nick
2.8.2015 11:26 | |
+9 -2
Ak sa použije kvalitné plnotučné mlieko, prídavok smotany je nadbytočný. Táto technológia pochádza z potravinárskeho priemyslu, kde sa tak nedostatočne kvalitné mlieko vylepšuje práve pridaním smotanového zákvasu. Dosiahneme tým však iba podstatne zvýšený obsah tuku, o čosi lepšie zrážanie a o poznanie vláčnejšiu konzistenciu. Mimoriadne dôležité pri tomto postupe je však dodržanie max. teploty - inak bude výsledný tvaroh nežiadúco tvrdý. Lepšie vyzrážanie dosiahneme opatrným opakovaným zahriatím syreniny na tých max. 70 - 80 st. Celzia. Syrenina je vtedy dobre vyzrážaná, ak nám z nej po umiestnení do ošatky (plienky, jemného cedníka) vyteká iba prakticky číra srvátka, a nie vyslovene mliečny zákal... Kedysi sa zrážanie citrónovou šťavou na takéto účely nepoužívalo, nakoľko zanecháva vo výslednom produkte pomerne výraznú dochuť, ale vyrobilo sa domáce kyslé mlieko (stačí nechať mlieko postáť vo fľašiach niekoľko dní pri izbovej teplote, no dá sa to iba z čerstvého mlieka, nie z trvanlivého), ktoré sa už potom iba opakovane nahrialo na patričnú teplotu a scedilo. Kto chcel mať z takto vyrobeného tvarohu tvrdší, tzv. čerstvý syr, ktorý sa dal ľahko krájať, nechal riadne odkvapkaný tvaroh v ošatke alebo i vo forme tuhnúť zaťažený...
Podobné články
Veľké trápenie našich známych tvári: Ako správne pripraviť včelie úliky? Janka Kovalčíková vie, ako na to!
Veľké trápenie našich známych tvárí: Ako správne pripraviť včelie úliky? Janka Kovalčíková vie, ako na to!
Aj vianočný špeciál tretej série šou Pečie celé Slovensko prinesie vtipné, ale aj náročné momenty. Koho...
VIDEO: Tento recept dnes už takmer nikto nerobí a pritom je to najväčšia pochúťka. Fantastické SLONIE ŽRÁDLO
VIDEO: Tento recept dnes už takmer nikto nerobí a pritom je to najväčšia pochúťka. Fantastické SLONIE ŽRÁDLO
Fantastický šalát, ktorý poznáte pod názvom Slonie žrádlo, sa v našej rodine pripravoval veľmi často...
Účinné domáce medicíny, ktoré zatočia s prechladnutím, chrípkou a posilnia imunitu
Účinné domáce medicíny, ktoré zatočia s prechladnutím, chrípkou a posilnia imunitu
Prírodní bojovníci proti prechladnutiu, chrípke i na posilnenie imunity. Správnou kombináciou týchto dostupných...
Feta cheese cubes and parsley on a wooden background
Kozí syr
V dobe našich dedov bolo kozie mlieko a syr bežnou vecou a produktom. Dnes je tomu naopak, kozie mlieko a výrobky...
Chutná domáca mozzarella? Je to ľahšie, než by ste predpokladali!
Máte radi mozzarellu? Poradíme vám, ako si ju jednoducho pripraviť doma.