Pridať recept

Vianočka

ingrediencie

750 g
polohrubá múka
trochu
soľ
120 g
práškový cukor
trochu
aníz
trochu
vanilka
140 g
maslo
2 ks
vaječný žĺtok
podľa chuti
mlieko
podľa chuti
hrozienka
podľa chuti
mandle

Kvások

1,25 dl
mlieko
1 PL
práškový cukor
1 PL
hladká múka
40 g
droždie

postup

1.
Z vlažného mlieka, cukru, múky a droždia pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť na teplom mieste.
 
2.
Múku preosejeme, premiešame so soľou, s cukrom, potlčeným anízom a vanilkou. V strede múky urobíme jamku, vlejeme do nej roztopené maslo zmiešané s trochou mlieka a so žĺtkami, zahrnieme múkou, pridáme vykysnutý kvások a s mliekom vypracujeme tuhé hladké cesto. Prikryjeme ho obrúskom, dáme na teplé miesto a necháme dobre vykysnúť.
3.
Do vykysnutého cesta zapracujeme umyté a osušené hrozienka a väčšiu časť olúpaných mandlí pokrájaných na rezance. Potom cesto rozdelíme na 9 dielov a vyvaľkáme z nich rovnako dlhé valčeky. Najprv upletieme štvorpramenný pletenec, položíme na pomastený papier na plechu, stred po dĺžke stlačíme, položíme naň trojpramenný pletenec a navrch do stlačeného stredu dáme dvojpramenný pletenec.
4.
Vianočku necháme chvíľu kysnúť, posypeme zvyškom pokrájaných mandlí a pomaly pečieme v dobre vyhriatej rúre 50 min. Aby sa vianočka nepokrivila, môžeme ju spevniť špáradlami.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Upečte doma rôzne druhy pečiva
S týmito overenými receptami a radami upečiete vždy na jednotku!
Pečenie chleba sa stalo i vďaka kváskovaniu veľkým hitom. Keď ste už zvládli tento dôležitý krok, môžete...
Veľká noc
Prípravy na Veľkú noc: Ako na tradičné pečené špeciality
Ku sviatkom sa neviažu iba rôzne tradície, ale aj kulinárske pochúťky. Napríklad Vianoce si nevieme predstaviť...
Vianočka
Takto sa pletie domáca štedrovečerná VIANOČKA! Poctivá príprava a výsledok úžasný, tento recept sa vždy podarí, zdieľajte!
Posledné dni pred Vianocami sa na našich stoloch často objavuje táto pochúťka z kysnutého cesta. Viete...
Poznáte Babku? Krásny pletenec z vláčneho brioškového cesta s plnkou podľa vašej chuti
Čokoládová Babka: Bohatá, maslová brioška, ktorá zachutí všetkým
Oku i jazyku lahodiacu, židovskú pochúťku sme si dnes pripravili s poctivou čokoládovou plnkou.
Vianočné opekance
Mak nesmie chýbať! Nezabudnite k tradičným štedrovečerným chodom pripraviť aspoň jednu tradičnú makovú pochúťku
Mak symbolizuje bohatstvo, preto nezabudnite k tradičným štedrovečerným chodom pripraviť aspoň jednu makovú dobrotu.
Sladké pečivo, ktoré milujeme: Upečte si domácu vianočku, briošky či makovky
Sladké pečivo, ktoré milujeme: Upečte si domácu vianočku, briošky či makovky
Domáce sladké potešenia k horúcemu čaju či kakau, ktoré spríjemnia vstávanie aj zastúpia večeru.