Pridať recept

Croissanty

12
porcií
60
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

317 g
hladká múka
1 štipka
soľ
24 g
práškový cukor
1 balíček
droždie
250 g
maslo
240 ml
mlieko
100 ml
voda

postup

1.
Do misy dáme preosiatu múku, soľ cukor a sušené droždie. Pomaly prilievame vlažné mlieko a zmes premiešame vareškou. Všetko vyklopíme na kuchynskú linku a snažíme sa rukami vytvoriť celistvé cesto s pomocou postupného pridávania vody. Z cesta potom vytvoríme guľu, vložíme ju do misy vysypanej múkou, zakryjeme fóliou a vložíme ho na hodinu do chladničky.
 
2.
Na kuchynskú dosku si položíme kus papiera na pečenie. Do stredu uložíme úplne vychladnutú kocku masla, ktorú rozvaľkáme na obdĺžnik s rozmermi 20x25 cm. Do masla musíme búchať rovnomerne, aby nakoniec vyzeralo ako obdĺžnik. Ak to už nepôjde, prehneme cez maslo papier na pečenie a rozvaľkáme ho takto. Úplne rozvaľkané maslo vložíme na chvíľu do chladničky.
3.
Z chladničky si vyberieme cesto, rozvaľkáme ho na pomúčenej doske na obdĺžnik s rozmermi 25x40 cm. Potom uložíme rozvaľkaný plát masla do stredu cesta, zabalíme ho do cesta a valčekom rozvaľkáme. Cesto opäť vložíme do chladničky, rozvaľkáme a tento postup zopakujeme ešte 4 krát. Cesto zakaždým poskladáme ako obálku.
4.
Pred samotnou prípravou cesto schladíme na 2 hodiny, rozdelíme ho na polovicu, jednu časť vložíme do chladničky a tú druhú rozvaľkáme na obdĺžnik s rozmermi 12x36 cm. rozdelíme ho na 3 štvorce a každý štvorec na dva trojuholníky. Každý trojuholník ešte trošku rozvaľkáme a tú širokú časť v strede trochu nadrežeme. Cesto sa tak bude lepšie motať.
5.
Cesto zrolujeme od tej nadrezanej časti a potom croissanty zahneme do požadovaného tvaru. Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme aspoň 2 hodiny vykysnúť. To isté urobíme aj s druhou časťou cesta.
6.
Croissanty potrieme rozšľahaným vajíčkom, vložíme ich do rúry vyhriatej na 220°C a pečieme približne 10 minút, potom teplotu stiahneme na 190°C a dopečieme ich ďalších 5 minút.
7.
TIP: Croissanty môžeme pripraviť čisté, alebo ich môžeme naplniť marmeládou, čokoládou, nuttelou, prípadne syrom a šunkou.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Smoothie z klickov
Ako pripraviť smoothie? Poznáte pravidlá mixovania smoothie?
Smoothie je každodennou súčasťou nášho jedálnička. Po zobudení zjem pár tabletiek chlorelly, alebo sa napijem...
Špenát je super! Zelená nátierka pre vaše zdravie
Špenát vykupujem na trhoch vo veľkom. Čerstvé listy chrúmem k polievkam, k obedu len tak. Tuhá a krásna...
Lievance
4 nápady na sladké, ale zdravé raňajky
Lievance, ktorých základom je zrelý, sladký banán a vajíčko si zamilujete! Základný a ďalšie tri recepty...
Vajicko bryndza natierka s ligurcekom
Skvelá raňajková nátierka z bryndze a vajíčka od Henriety
Tentokrát pre vás Henrieta pripravila výbornú zdravú nátierku z bryndze a vajíčka.
Univerzálna zmes na sladké pečenie
Trvanlivá zmes na sladké pečenie: S ňou budú vaše lievance či sušienky hotové raz-dva!
Príprava všestranne použiteľnej zmesi trvá len pár minút, ušetrí vám čas i peniaze. Znie to neuveriteľne,...
Bylinková nátierka
Čo na raňajky? 30 skvelých receptov na dokonalý štart do nového dňa
Raňajky sú jedným z najdôležitejších jedál dňa. Často na ne nemáme dostatok času ani energie. Preto vám...