Pridať recept

Škoricové osie hniezda

8
porcií
80
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Cesto:

300 g
hladká múka
300 g
polohrubá múka
1 balíček
sušené droždie
240 ml
mlieko
75 g
maslo
66 g
krupicový cukor
1 štipka
soľ
3 ks
vajce

Plnka:

100 g
trstinový cukor
50 g
práškový cukor
1 balíček
škoricový cukor
35 g
polohrubá múka
2 KL
mletá škorica
115 g
maslo
trochu
smotana alebo mlieko

Poleva:

50 g
práškový cukor
2 PL
smotana alebo mlieko

postup

1.
V miske premiešame polovičné množstvo oboch múk a sušené droždie. V hrnci zohrejeme mlieko, cukor, štipku soli a maslo nakrájané na kocky. Maslo by sa malo začať rozpúšťať, vtedy zmes prilejeme k múke. Postupne pridávame vajíčka v izbovej teplote. Nakoniec do cesta primiešame zvyšné múky. Vymiesime hladké nelepivé cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť.
 
2.
Medzitým si pripravíme škoricovú plnku. V miske zmiešame trstinový a práškový cukor, múku, mletú škoricu a na kocky nakrájané studené maslo. Prstami vymiešame mastnú mrveničku.
3.
Keď má cesto dvojnásobný objem, poprepichujeme ho prstami, vypracujeme v ruke a rozvaľkáme ho na obdĺžnik. Potom na obdĺžnik rozotrieme škoricovú plnku ale okraje necháme bez nej. Jeden z okrajov potrieme mliekom alebo smotanou a cesto zvinieme do rolády.
4.
Roládu nakrájame na 8 rovnakých kúskov, uložíme ich do vymastenej zapekacej misy alebo plechu, potrieme mliekom alebo smotanou a necháme vykysnúť ešte pol hodinu.
5.
Rúru medzitým vyhrejeme na 190°C, osie hniezda opäť potrieme smotanou alebo mliekom a vložíme ich piecť do rúry. Pečieme približne 25 minút. Horúce osie hniezda potom polejeme cukrom zmiešaným so smotanou alebo mliekom a necháme ich trochu vychladnúť.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať