Pridať recept

Pšenično-žitný chlieb

6
porcií
240
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

1 PL
kvások
160 g
hladká žitná múka
150 ml
vlažná voda
200 g
pšeničná hladká chlebová múka
50 g
celozrnná žitná múka
50 g
hladká žitná múka
trochu
vlažná voda
12 g
soľ
trochu
kmín

postup

1.
Chlieb by sa mal začať pripravovať deň vopred.
 
2.
23:30 zmiešame kvások so 160 g hladkej žitnej múky a vlažnou vodou. Všetko dobre premiešame, prekryjeme potravinárskou fóliou.
3.
10.00 si zmes presypeme do misy, pridáme k nej zvyšnú múku, soľ a mletý kmín. Cesto buď vymiešame v robote alebo ručne. Pomaly ho prelievame vlažnou vodou tak, aby bolo lepkavé. Prikryjeme ho fóliou a necháme kysnúť približne 80 minút.
4.
Potom cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, postupne vyťahujeme okraje a lepíme ich stále do stredu. Z cesta vyformujeme guľu a potom tvar podľa formy na chlieb. Tú vysypeme múkou, naplníme ju cestom, prikryjeme a chlieb necháme kysnúť približne trištvrte hodinu.
5.
Medzitým rúru vyhrejeme na 240°C a na dno rúry položíme plech s horúcou vodou. Chlieb vložíme do rúry a pečieme približne 10 minút pri maximálnej teplote, potom teplotu znížime na 220°C a pečieme ďalších 30 minút.
6.
Upečený chlieb necháme úplne vychladnúť.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Snacky zo staršieho pečiva
Už ani omrvinka nazmar! 11 dôvodov, prečo by ste nemali vyhadzovať staršie pečivo, toto sú jedlá za lacný peniaz
Aj vám sa stáva, že vám po víkende zvýši veľa pečiva? Určite ho nevyhadzujte! Máme pre vás chutné nápady,...
Kupovaný nízkosacharidový chlieb
Najlepší nízkosacharidový chlieb: Z jeho ceny v obchode sa vám zatočí hlava, ale doma ho upečiete za zlomok ceny, takto!
Niektoré zdravšie pečivá nás často odradzujú od kúpy svojim miniatúrnym vzhľadom a vysokou cenou. Výnimkou...
Chlieb
A kde skladujete chlieb vy? Ak na tomto mieste, robíte veľkú chybu! Suchý chlieb však nevyhadzujte, tu je návod, čo s ním môžete urobiť
Kúpili ste väčšie množstvo chleba a nestihli ste ho spotrebovať? Tu je niekoľko nápadov čo s ním a tiež...
Rýchly chlieb z panvice
Zázračný chlieb z panvice: Krásne mäkký aj na druhý deň, stačí múka, olej a nebudete sa vedieť dojesť!
"Pane in Padella" je názov špeciality z Talianska. Je to chlieb, ktorý sa pečie na panvici namiesto v rúre. A...
Chlieb
Nenechávajte chlieb v chladničke! V týchto nádobách zostane čerstvý oveľa dlhšie
Jednou z najčastejších chýb je uchovávanie chleba v chladničke. To len zdanlivo predlžuje jeho čerstvosť...