Pridať recept

Spišské zemiakové pirohy

4
porcie
70
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

1 kg
polohrubá múka
2 ks
vajce
200 ml
vlažná voda
1 štipka
soľ
1 kg
zemiak
250 g
bryndza
4 PL
jarná cibuľka

postup

1.
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a uvaríme. Potom ich scedíme a rozpučíme. Dve hrste zemiakov odoberieme do cesta a do zvyšných zemiakov nasekáme jarnú cibuľku a pridáme bryndzu.
 
2.
Cesto si pripravíme z múky, do ktorej urobíme jamku. Pridáme tam rozpučené zemiaky, vajíčka, vodu a štipku soli. Vypracujeme hladké cesto, ktoré riadne vymiesime a rozdelíme na tri rovnaké časti.
3.
Prvú časť cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske. Pomocou hrnčeka z cesta vykrajujeme kolieska. Do stredu kolieska dáme vždy lyžičku plnky, okraje potom preložíme a konce spojíme poriadne rukami alebo vidličkou.
4.
Pripravené pirohy uvaríme v slanej vriacej vode. Sú uvarené, keď plávajú na povrchu. Hotové pirohy podávame so slaninkou a kyslou smotanou.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Pirohy áno, ale tatarčané? Kedysi jedlo chudobných, dnes už ich robí málokto! Bohatá plnka a cesto jemné ako
Pirohy áno, ale tatarčané? Kedysi jedlo chudobných, dnes už ich robí málokto! Bohatá plnka a cesto jemné ako vatička. Ak ich raz vyskúšate, iné robiť nebudete
Jemné cesto, bohatá plnka a chuť perfektná. Do cesta nejde vajce, ale tajomstvo spočíva v inej surovine, toto je ona!
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov: Vkladáte zemiaky do studenej alebo vriacej vody?
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov: Vkladáte zemiaky do studenej alebo vriacej vody?
Možno si myslíte, že varenie zemiakov je jednou z najjednoduchších kulinárskych úloh? Budete prekvapení, keď...
TOP
Sladké pirohy s čučoriedkami
Žiadne vajce, žiadne zemiaky a pirohy mäkké ako vatička! Toto sú najlepšie pirohy na svete, iné už nerobím, dnes so sladkými plnkami
Sladký obed aj dezert v jednom! Úžasne jemné a mäkké sladké pirohy tak, ako ich máme najradšej.
Zozelenenie zemiakov
Pozrite sa, či ich nemáte doma: Stačí hrubšia šupka? Je to mýtus! Zelené zemiaky sú jed
Všetci máme radi zemiaky. Ak nie varené, tak v podobe pečených, zemiakových placiek alebo hranolčekov. Ukazuje...
Už ste pirohy niekedy vyprážali? Neviem vysvetliť, aké dobré sú tieto vyprážané pirohy, celkom z iného sveta
Už ste pirohy niekedy vyprážali? Neviem vysvetliť, aké dobré sú tieto vyprážané pirohy, celkom z iného sveta a absolútne fantastické
Bryndzové pirohy sú fantastické, ale tieto sú oveľa chutnejšie! Zvonka krásne chrumkavé, vo vnútri úžasne...
Mladé zemiaky a skoré zemiaky nie sú to isté. Ako ich rozlíšiť?
Mladé zemiaky a skoré zemiaky nie sú to isté. Ako ich rozlíšiť?
Pre mnohých ľudí nie je nič lepšie ako mladé zemiaky na obed doplnené šalátom a reďkovkami so smotanou...