Jablkový rôsol
ingrediencie
postup
Jablká umyjeme a nakrájame nelúpané, s jadrovníkmi na kocky alebo plátky. Dieliky dáme do hrnčeka. V hrnčeku ich zalejeme vodou (1,5 l vody na 2 kg ovocia) a varíme ich do mäkka. Jablká musia byť v hrnčeku ponorené pod vodou.
Zmäknuté jablká so šťavou scedíme cez tkaninu. Šťavu potom odmeriame do širšieho kastróla a zahrejeme do varu. Odparíme 1/3 objemu a pridáme 0,7 kg cukru, na 1 l odmeranej šťavy. Zmes prudko varíme.
Potom hneď naplníme rôsol do obalov, zoberieme z neho penu a uzavrieme.
Jablkový rôsol má niekedy nevýraznú vôňu. Môžeme ho preto aromatizovať citrónovou kôrou, klinčekmi alebo zázvorom. Tieto prísady pridávame do nakrájaných jabĺk počas varu.
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.