Pridať recept

Varená údená šunka

ingrediencie

1 kg
bravčové stehno

Soliaca zmes

2 g
sanitra
2 g
cukor
70 g
soľ

Slaný roztok

180 g
soľ
1 liter
voda

postup

1.

Pripravujeme ju z upraveného stehna, z ktorého sa odstráni krížová a panvová časť a visiace zvyšky mäsa tak, aby stehno získalo úhľadný tvar. Upravené stehno dôkladne natrieme soliacou zmesou.

 
2.

Nasolené stehno uložíme do suda alebo do hrnca a zasypeme ho soľou. Po 2 týždňoch stehno preložíme do slaného roztoku. Po 1 týždni musíme stehno namočiť na 2 až 3 dni do čistej studenej vody, aby sme znížili obsah soli. Upravíme konečnú chuť a mäso zmäkne.

3.

Potom šunku umyjeme a údime pri teplote dymu 40 až 50 stupňov 10 až 12 dní, kým mäso nenadobudne hnedočervenú farbu.

4.

Po údení šunku varíme v hlbokej nádobe zavesenú na palici tak, aby voda dosahovala len po kolennú časť. Po 1,5 hod. ju zvesíme z palice a celú ponorenú varíme ešte hodinu. Šunka je uvarená vtedy, keď možno do nej ľahko pichnúť 2 až 3 mm ihlicu.

5.

Uvarená šunka, zavesená na vetranom mieste, vydrží asi mesiac.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Chutný podcast - Tomáš Sika
Baví má nápad v jedle a hlavne to, že je poctivo urobené, hovorí Tomáš Sika (podcast)
Vypočujte si ďalší diel podcastu Chutný. Hosťom je majiteľ reštaurácie MENJU, Tomáš Sika.
Šéfkuchár Palo Sekerka
Je pre nás dôležité, aby vynikli ľudia, od ktorých máme suroviny. To, čo ide na tanier, je z 80% práve ich práca, hovorí šéfkuchár Palo Sekerka
Vypočujte si ďalší diel podcastu Chutný. Hosťom je šéfkuchár, Palo Sekerka a jeho partnerka Lucia Hô-Chí.
Sofia Palečková
Gastro určite nie je pre každého, ale ak sa v tom nájdete, tak potom nie je o čom, hovorí Sofia, študentka hotelovej akadémie (podcast)
Zaujíma vás, ako prebiehajú praktické maturity na hotelovej akadémii či stáž v zahraničí? Vypočujte si...
Čo sú tie biele vzory na šunke? Nie je to tuk!
Čo sú tie biele vzory na šunke? Nie je to tuk!
Biele vlákna prechádzajúce cez šunku nie sú ničím zvláštnym a väčšina z nás im nevenuje pozornosť. Koniec...
Dúhový lesk na údenom mäse? Predtým, ako ho zjete, zistite, čo to je
Dúhový lesk na údenom mäse? Predtým, ako ho zjete, zistite, čo to je
Mali by sme jesť plátok šunky či údeného mäsa, ktorý sa po nakrojení rôznofarebne leskne? Dúhový lesk sa...