Pridať recept

Recept na Veľkonočné cupcakes

ingrediencie

85 g
Hera maslova prichuť
98 g
kryštálový cukor
2 ks
vajce
1 ČL
vanilkový extrakt
145 g
hladká múka
1 ČL
kypriaci prášok do pečiva
štipiek
soľ
45 ml
plnotučné mlieko
100 g
čokoláda
250 ml
plnotučné mlieko
1 balíček
vanilkový puding
60 g
krupicový cukor
200 g
Hera maslova prichuť

postup

1.
V mixéri vyšľaháme rastlinný tuk Hera Maslová príchuť spoločne s cukrom, kým nie je zmes kompaktná a nadýchaná. Potom pridáme vajcia, vždy jedno po druhom, a všetko dôkladne prešľaháme. Nakoniec len krátko zašľaháme vanilkový extrakt. Vedľa v miske si zmiešame múku, prášok do pečiva a soľ. Celú zmes potom preosejeme cez sitko a postupne ju zapracujeme spolu s mliekom a čokoládou do vyšľahanej zmesi v mixéri. Ingrediencie pridávame striedavo, mixujeme na nižšiu rýchlosť a po menších častiach. Vždy začíname a končíme suchou zmesou. Hneď ako je zmes hladká a kompaktná, prestaneme so šľahaním. Vďaka tomu ostane cesto nadýchané. Plech na muffiny si vyložíme papierovými košíčkami. Naplníme ich do 2/3 cestom a pečieme v rúre predhriatej na 180 °C 17-20 minút.
 
2.
TIP: Upečené cupcakes poznáme podľa toho, že nám špajľa, ktorú zapichneme do stredu košíčku, vyjde čistá. Pri skúške nezabúdajte na to, že je v ceste aj čokoláda – snažte sa vždy špajľu zapichnúť do miesta, kde jej nie je toľko.
3.
TIP: Radšej pečte košíčky o minútu menej, pri chladnutí vo forme ešte mierne dôjdu. Ak ich prepečieme (pečieme príliš dlho), stvrdnú.
4.
TIP: Pre ozvláštnenie chuti môžeme pridať kôru z 1 citróna. Tú pri príprave pridáme do zmesi suchých ingrediencií. Košíčky dostanú ďalšiu, zaujímavú chuť a väčšiu šťavnatosť!
5.
Vanilkový krém: Väčšiu časť mlieka nalejeme do kastrólika, pridáme cukor a povaríme. Puding dobre rozmiešame vo zvyšku studeného mlieka, prilejeme k variacej sa zmesi a miešame tak dlho, až táto zmes zhustne a krátko prebublá. Stratí sa tak chuť škrobu.
6.
TIP: Základný vanilkový krém je možné vylepšiť smotanou na šľahanie a to tak, že smotanou, nahradíme 1 dcl mlieka. Pripravený puding prelejeme do misy na šľahanie a necháme ho v nej úplne vychladnúť. Povrch pudingu zľahka posypeme krupicovým cukrom, aby na ňom nevznikla koža. Do vychladnutého pudingu vmiešame po kúskoch Heru Maslovú a šľaháme, kým nám nevznikne hladký krém.
7.
TIP: Všetky suroviny by mali mať rovnakú teplotu, aby sa krém nezrazil. Keby sa tak stalo, napravíme to prevarením krému a následným vychladnutím, potom môžeme vyšľahať znovu.
8.
TIP: Hotový krém môžeme aj rôzne dochucovať napr. mletou kávou, orieškami, kokosom či inými ingredienciami podľa Vašej fantázie.
9.
Na záver upečené cupcakes ozdobte pripraveným krémom a čokoládovými či marcipánovými vajíčkami.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať