Pridať recept

Koláč s makovou plnkou

ingrediencie

Cesto

250 g
špaldová múka
170 g
maslo
2 PL
med
1 ks
vajce

Plnka

600 g
mletý mak
300 g
trstinový cukor
100 g
vlašské orechy
3 PL
med
1 ks
vajce
mlieko
vanilkový cukor

Ďalej

1 ks
vajce na potretie
olej na vymastenie
múka na vysypanie plechu

postup

1.
S medom zmiešame múku, zmäknuté maslo a vajce. Na doske vypracujeme hladké cesto, vyformujeme do bochníka a zabalené do fólie odložíme do chladničky na 20 minút odležať.
 
2.
Medzitým pripravíme plnku. Pomletý mak dáme do hrnca spolu s cukrom, podlejeme troškou mlieka, aby sa plnka nepripálila, privedieme k varu a odstavíme z ohňa. Do ešte teplej plnky primiešame vanilkový cukor a med. Necháme vychladnúť a pridáme vajce a nasekané orechy. Celú plnku dobre premiešame. Mala by byť hustá a nie tekutá.
3.
Keď je cesto vychladnuté tak ho rozdelíme na dve časti - vrch a spodok koláča - a vyvaľkáme ho na pomúčenej doske na veľkosť plechu. Olejom vymastíme plech a vysypeme múkou. Na plech prenesieme vyvaľkané cesto, ktoré popicháme vidličkou.
4.
Na cesto rovnomerne nanesieme plnku z maku a zakryjeme ju druhou časťou cesta, ktorú sme rovnako vyvaľkali ako prvú. Povrch cesta potrieme ešte vyšľahaným vajíčkom a pečieme v rúre pri teplote 180°C približne 40 minút.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať