Pridať recept

Mangovo-fazuľový šalát

ingrediencie

hrstí
rukola
ks
očistené listy radicchia ochutnajte jazykom hlúbik, či nie je horké
ks
miska uvarenej červenej fazule
1 ks
červená cibuľa
1 ks
zrelé nie tvrdé mango
ks
ligurček, bazalka alebo medovka s mätou
ks
Morskú lupienkovú soľ a korenie z mažiarika

postup

Možno pre niekoho nezvyčajná kombinácia. Použitie červenej uvarenej fazule s jedným z našich naj ovocí –mangom. Mango má však úžasnú sviežu chuť a hutnosť fazule sa k nemu super hodí. Tento šalát je skôr tipom „ mám v chladničke a čo s tým“, ako jedlom podporujúcim rýchle trávenie, ale zle vám po ňom isto nebude. Skombinovala som moje obľúbené talianske ingrediencie – horkasté radicchio ( červená čakanka), parmezán, rukolu a mango s fazuľou a červenou cibuľou. Namiesto parmezánu si môžete dať sušenú ricottu alebo pecorino, či náš pravý slovenský kozí alebo ovčí tvrdý syr. Mango sa dá samozrejme vymeniť za žltý melón alebo zelené jablko..a tak ďalej podľa vlastnej fantázie. Doplniť môžete jadierka a zrniečka. Napríklad konopné. To, čo dodá šalátu dlhotrvajúcu zostatkovú chuť je zálievka :)

1.

Zálievka: do misky nalejeme poctivý voňavý olivový olej a zmiešame ho so sezamovým. Pridáme med (môžete vyskúšať aj bazový sirup), limetkovú šťavu alebo balzamico. Ak máte čas, opražte si biele sezamové zrniečka a pred podávaním ich vysypte na šalát.

 
2.

Šalát- listy natrháme (nestriháme, nekrájame) na menšie časti. Mango očistíme (super tipy ako ho oddeliť od kôstky sú na internete, aj videá). Červenú cibuľu nakrájame na kolieska alebo menšie kocky, ako kto má rád.

3.

Ak chcete dať cibuľke jemnejšiu chuť, na chvíľočku ju namarinujte v limetkovej šťave. Pridáme fazuľu a podávame.

4.

Zálievku prinesieme na stôl zvlášť, nedávame ju do šalátu skôr aby listy vydržali krehké a chrumkavé. Každý si poleje sám.

5.

Syr – parmezán a podobne podávame na oddelenom tanieri aby sa nenamočil v zálievke spolu so šalátom. Na šalát si ho dajte až po zaliatí, posolení a korení a premiešaní spolu s bylinkami. Viete si v ňom predstaviť ešte kúsky macesu? :)

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Grecka kuchyna
Grécka kuchyňa
Počas leta, času čerstvej zeleniny, slnka a dovoleniek, je ideálny čas vyskúšať špeciality gréckej kuchyne...
Balkanska
Balkánska kuchyňa
Balkánska kuchyňa v sebe zahŕňa tieto kuchyne: Albánska kuchyňaKuchyňa Bosny a HercegovinyBulharská...
Albanska tarator
Albánska kuchyňa
Albánsku kuchyňu ovplyvnili najmä turecká, grécka a talianska kuchyňa. Je pre ňu charakteristické používanie...
Wuzetka
Tento recept láme rekordy: Wuzetka je lacná, moderná a pripraviť ju zvládne ktokoľvek, pečie sa 30 minút!
Báječný dezert nenáročný na suroviny a ešte jednoduchší na prípravu.
Recept na uhorkový šalát Mizeria
Tento recept láme rekordy: Poznáte MIZERIU? Každý, kto tento šalát ochutná, okamžite pýta recept! My ho máme
Iný už nerobím! Tento fantastický letný šalát zasýti a podávať ho môžete k obedu aj ku grilovaným...