Medovníčky
85
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
50
g
maslo
60
g
hnedý cukor
125
g
med
250
g
hladká múka
2
KL
kypriaci prášok do pečiva
1
KL
sóda bikarbóna
1
ks
vajce
2
KL
perníkové korenie
Poleva:
160
g
práškový cukor
2
PL
kukuričný škrob
1
ks
vaječný bielok
trochu
potravinárske farbivo
postup
1.
V hrnci zohrejeme maslo, cukor a med, dokým nebude hmota úplne hladká. Odstavíme ju a necháme mierne vychladnúť. Medzitým v miske zmiešame múku, kypriaci prášok, sódu bikarbónu a perníkové korenie. Do vychladnutej medovej zmesi vmiešame vajíčko a nakoniec sypkú múčnu zmes. Rukami vymiešame kompaktné cesto, ktoré uložíme na cca 5 hodín do chladu.
2.
Potom cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, povykrajujeme z neho rôzne tvary uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 200°C cca 5-7 minút. Medovníčky necháme vychladnúť.
3.
V miske zmiešame práškový cukor so škrobom. Bielko vyšľaháme s polovičnou dávkou cukru a postupne ho pridávame podľa potreby. Ak chceme mať polevu farebnú, zafarbíme ju potravinárskym farbivom.
4.
Medovníčky ozdobíme pomocou vrecka bielou polevou, necháme ju uschnúť a uložíme ich do uzatvárateľnej nádoby. Vložíme do nej kúsok kôrky z chleba alebo rozkrojené jabĺčko, aby rýchlo zmäkli.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.