Pridať recept

Medovníčky

ingrediencie

50 g
maslo
60 g
hnedý cukor
125 g
med
250 g
hladká múka
2 KL
kypriaci prášok do pečiva
1 KL
sóda bikarbóna
1 ks
vajce
2 KL
perníkové korenie

Poleva:

160 g
práškový cukor
2 PL
kukuričný škrob
1 ks
vaječný bielok
trochu
potravinárske farbivo

postup

1.
V hrnci zohrejeme maslo, cukor a med, dokým nebude hmota úplne hladká. Odstavíme ju a necháme mierne vychladnúť. Medzitým v miske zmiešame múku, kypriaci prášok, sódu bikarbónu a perníkové korenie. Do vychladnutej medovej zmesi vmiešame vajíčko a nakoniec sypkú múčnu zmes. Rukami vymiešame kompaktné cesto, ktoré uložíme na cca 5 hodín do chladu.
 
2.
Potom cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, povykrajujeme z neho rôzne tvary uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 200°C cca 5-7 minút. Medovníčky necháme vychladnúť.
3.
V miske zmiešame práškový cukor so škrobom. Bielko vyšľaháme s polovičnou dávkou cukru a postupne ho pridávame podľa potreby. Ak chceme mať polevu farebnú, zafarbíme ju potravinárskym farbivom.
4.
Medovníčky ozdobíme pomocou vrecka bielou polevou, necháme ju uschnúť a uložíme ich do uzatvárateľnej nádoby. Vložíme do nej kúsok kôrky z chleba alebo rozkrojené jabĺčko, aby rýchlo zmäkli.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
TOP
Dokonalé slovenské Vianoce majú veľa podôb: Vyskúšajte tento rok sviatočné menu z iných regiónov
Dokonalé slovenské Vianoce majú veľa podôb: Vyskúšajte tento rok sviatočné menu z iných regiónov
Slovensko je nádherná a rozmanitá krajina. Tak, ako sa od Západu na Východ, od Severu na Juh líši jej reliéf,...
Vianočné bobáľky s makom
Presný a overený recept na bobaľky: Tradičný dezert, ktorý nesmie chýbať na našom vianočnom stole
Bobaľky, bobáľky, pupáky alebo opekance. Po dobrom vianočnom jedle si ešte nechávame miesto na jednu tradičnú...
To najlepšie cestíčko na rybu
Geniálne cestíčko, ktoré robím už roky! Netrhá sa a krásne drží tvar, hodí sa na všetky ryby
Kde inde by sme hľadali ten najlepší spôsob ako obaliť kapra, filet z tresky či lososa ako v krajine, kde...
Zapekaný kastról
Máme pre vás recept na ZAPEKANÝ KASTRÓL a iné perfektné nápady na nové jedlá zo zvyškov z Vianoc
Pred Vianocami ľudia vo veľkom nakupujú a vianočné menu vystačí pre pol armády. Zvyšky by ste však nikdy...
Trojkráľový koláč
Ospevuje ho celá rodina: Trojkráľový koláč, kto nájde TOTO, bude celý rok zdravý a spokojný! Chutí fantasticky a má naozaj málo kalórií
Sviatočné obdobie s množstvom pokušení bohatých na tuk a cukor je za nami. Teraz nás ešte čaká ďalšia...
V zime nič nefunguje bez medu! Dokáže oveľa viac, než si myslíte
V zime bez medu nefunguje nič! Dokáže oveľa viac, než si myslíte
Načo míňať veľa peňazí na drahé krémy a lieky, keď máte odpoveď priamo pod nosom? Domáci med dokáže...