Pridať recept

Chutné známe gombolce

ingrediencie

500 g
zemiaky
500 g
polohrubá múka
1 ks
vajce
štipiek
soľ
voda
lekvár
maslo

postup

1.
Zemiaky si uvaríme v šupke, necháme ich vychladnúť. Uvarené vychladnuté zemiaky jemno postrúhame.
 
2.
Do postrúhaných zemiakov pridáme štipku soli, jedno celé vajíčko, polohrubú múku tak, aby v ceste nebolo cítiť zemiaky a všetko dobre spolu vymiesime. Cesto miesime, kým sa nám neodlepuje od dna misky aj od rúk.
3.
Keď máme hotové už cesto, vyváľkame si ho na múkou posypanej doske na hrúbku asi 0,5 cm. Rozdelíme si ho - nakrájame na štvorčeky, na niekoľko častí do ktorých budeme baliť lekvár, alebo slivkový kompót podľa svojho obľúbeného výberu.
4.
Balíme ho formou vankúšika, najprv si na vyvaľkané a rozdelené cesto dáme lekvár do stredu, chytíme jeden roštek cesta a druhý oproti nemu a spojíme ho a takisto aj druhú stranu. Keď to máme tak si ostatné časti tiež tak pozlepíme a v ruke si to jemne miesime aby sa nám spojilo a zároveň neoddelilo. Vytvoríme gulôčky.
5.
Gombolce varíme vo vriacej vode, počet závisí od hrnca. Keď vyplávajú na povrch, necháme ich ešte 2 minúty povariť a už sú hotové. Avšak pozor aby sa nerozvarili.
6.
Podávame poliate roztopeným maslom a posypeme makom alebo práškovým cukrom. Môžte použiť i granko a práškový cukor, je to len na Vás akú chuť si spravíte. Samozrejme posypeme pomletým makom. Dobrú chuť priatelia!
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Hranolčeky
Extra chrumkavé hranolčeky z rúry: Ešte lepšie ako z fritézy
Ak vám nevoňajú výpary z vyprážania a nevlastníte fritézu, stále si môžete pripraviť fantasticky chrumkavé...
zemiaky
Video: Najlepší trik na šúpanie varených zemiakov
Ešte nikdy nebolo šúpanie uvarených zemiakov tak jednoduché! Týmto skvelým trikom si ušetríte čas aj kopec...
Hranolčeky
Poznáme tajomstvo tých najchrumkavejších hranolčekov
Aby ste z fritézy vytiahli na povrchu krásne chrumkavé a vo vnútri vláčne zemiakové hranolčeky, mali by ste...
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov: Vkladáte zemiaky do studenej alebo vriacej vody?
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov: Vkladáte zemiaky do studenej alebo vriacej vody?
Možno si myslíte, že varenie zemiakov je jednou z najjednoduchších kulinárskych úloh? Budete prekvapení, keď...
Zemiaková kaša
Zemiaková kaša vždy krásne nadýchaná, krémová a bez hrudiek! Trik skúsenej gazdinky, ako pripraviť tú najlepšiu + recepty
Nadýchané a krémové zemiakové pyré získate vďaka správne zvoleným surovinám a pár drobných pravidlám...
Zozelenenie zemiakov
Pozrite sa, či ich nemáte doma: Stačí hrubšia šupka? Je to mýtus! Zelené zemiaky sú jed
Všetci máme radi zemiaky. Ak nie varené, tak v podobe pečených, zemiakových placiek alebo hranolčekov. Ukazuje...