Domáce žemličky
12
porcií
95
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
400
g
hladká múka
200
ml
vlažné mlieko
80
ml
vlažná voda
20
g
rozpustené maslo
20
g
cukor
5
g
soľ
5
g
sušené droždie
trochu
hrubozrnná morská soľ
postup
1.
V miske si zmiešame múku s cukrom, soľou a instantným droždím. Pridáme rozpustené maslo, vodu, mlieko a rukami za cca 10 minút vypracujeme lepivé kysnuté cesto. Vložíme ho do misky vymastenej olejom, prikryjeme a necháme kysnúť.
2.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pracovnú dosku posypanú múkou. Rozdelíme ho na cca 12 rovnakých kúskov, z ktorých vytvarujeme žemle. Uložíme ich na plech, ktorý sme si vymastili troškou masla, prikryjeme utierkou a necháme opäť kysnúť cca 25 minút.
3.
Vrch žemlí posypeme soľou, vložíme ich do vyhriatej rúry na 180°C a pečieme cca 25 minút.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.