Pridať recept

Polievka z bielej tekvice bez lepku a laktózy

Polievka z bielej tekvice bez lepku a laktózy
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

1 kg
biela tekvica
2 ks
šalotka
1 liter
ryžové mlieko
1 PL
ocot alebo citrónová šťava
ks
soľ
ks
biele korenie
3 PL
kokosový tuk
ks
môžete použiť aj kôpor a cesnak či bobkový list

postup

Moja mama robievala tú najlepšiu mliečnu polievku z bielej tekvice. Ale od istého času mi kombinácia kravského mlieka a zahusťovania múkou nesedí, takže jej polievka zostala pre mňa len príjemnou spomienkou. No chuť na podobnú mám stále, len som si musela vymyslieť ako ju spraviť tak..po mojom  Bez živočíšneho mlieka a lepku. Lebo veď načo? Lepku jeme dosť v chlebe a pečive, kravskú laktózu zásobíme v tele syrmi a tvarohom. Pre mňa je polievka jedlom, ktoré má byť ľahko stráviteľné a zasýtiť. Hocikedy.

1.

Na cibuľke osmahneme jaderník a zalejeme ryžovým (alebo aj iným rastlinným) mliekom. Rozvaríme a stiahneme z ohňa. Vlejeme do mixéra s očistenou tekvicou a vymixujeme do hladka spolu so soľou a korením.

 
2.

Ocot alebo citrón pridávame až na záver aby sme mali nad touto kyslastou chuťou lepšiu kontrolu. Polievku môžeme znovu prehriať, alebo podávať vychladenú s nastrúhanou tekvicou v tanieri.

3.

TIP: Ak máte dobrý mixér, jadierka môžete namixovať s dužinou tekvice aj so šupkami do polievky alebo omáčky. Jaderník používam vtedy, ak je tekvica pružná a mladá (biela tekvica), pri hokkaido alebo maslovej či muškátovej tekvici ich dávam do vývaru spolu s dužinou.

4.

Tekvica pôvodne pochádza z Ameriky, na starý kontinent sa dostala spolu s kukuricou a paradajkami. Nielenže je to nízko kalorická plodina, ale obsahuje aj celú radu vitamínov A, B, C, E a K, ako i minerály – vápnik, železo, zinok, magnézium, draslík atď...Samozrejme, údaje, ktoré sa dočítate pri každej rastline platia v surovom stave. Ako viete, všetky vitamíny sa vytratia pri spracovaní teplotou nad 42C°. Z viac ako 90% obsahuje vodu, preto je hlavne v teple ako surová vhodná práve na ochladenie organizmu. V zime naopak prehreje teplene upravená s hrejivým korením ako škorica či muškátový oriešok, kardamón. Z tekvice poznáme mlsku k telke, tekvicové jadierka. Nie sú však len veľmi chutným doplnkom jedálnička, ale aj veľmi výživným „liekom“. Jadierka pomáhajú metabolizmus trávením, obsahujú aj vzácne oleje.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať