Polievka z bielej tekvice bez lepku a laktózy
ingrediencie
postup
Moja mama robievala tú najlepšiu mliečnu polievku z bielej tekvice. Ale od istého času mi kombinácia kravského mlieka a zahusťovania múkou nesedí, takže jej polievka zostala pre mňa len príjemnou spomienkou. No chuť na podobnú mám stále, len som si musela vymyslieť ako ju spraviť tak..po mojom Bez živočíšneho mlieka a lepku. Lebo veď načo? Lepku jeme dosť v chlebe a pečive, kravskú laktózu zásobíme v tele syrmi a tvarohom. Pre mňa je polievka jedlom, ktoré má byť ľahko stráviteľné a zasýtiť. Hocikedy.
Na cibuľke osmahneme jaderník a zalejeme ryžovým (alebo aj iným rastlinným) mliekom. Rozvaríme a stiahneme z ohňa. Vlejeme do mixéra s očistenou tekvicou a vymixujeme do hladka spolu so soľou a korením.
Ocot alebo citrón pridávame až na záver aby sme mali nad touto kyslastou chuťou lepšiu kontrolu. Polievku môžeme znovu prehriať, alebo podávať vychladenú s nastrúhanou tekvicou v tanieri.
TIP: Ak máte dobrý mixér, jadierka môžete namixovať s dužinou tekvice aj so šupkami do polievky alebo omáčky. Jaderník používam vtedy, ak je tekvica pružná a mladá (biela tekvica), pri hokkaido alebo maslovej či muškátovej tekvici ich dávam do vývaru spolu s dužinou.
Tekvica pôvodne pochádza z Ameriky, na starý kontinent sa dostala spolu s kukuricou a paradajkami. Nielenže je to nízko kalorická plodina, ale obsahuje aj celú radu vitamínov A, B, C, E a K, ako i minerály – vápnik, železo, zinok, magnézium, draslík atď...Samozrejme, údaje, ktoré sa dočítate pri každej rastline platia v surovom stave. Ako viete, všetky vitamíny sa vytratia pri spracovaní teplotou nad 42C°. Z viac ako 90% obsahuje vodu, preto je hlavne v teple ako surová vhodná práve na ochladenie organizmu. V zime naopak prehreje teplene upravená s hrejivým korením ako škorica či muškátový oriešok, kardamón. Z tekvice poznáme mlsku k telke, tekvicové jadierka. Nie sú však len veľmi chutným doplnkom jedálnička, ale aj veľmi výživným „liekom“. Jadierka pomáhajú metabolizmus trávením, obsahujú aj vzácne oleje.
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.