Pridať recept

Orechová bábovka z kysnutého cesta

8
porcií
100
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Cesto:

340 g
polohrubá múka
1 štipka
soľ
60 g
práškový cukor
1 PL
citrónová šťava
1 KL
citrónová kôra
150 ml
mlieko
20 g
droždie
80 g
maslo
1 ks
vajce
trochu
olej

Plnka:

200 g
mleté vlašské orechy
150 g
krupicový cukor
75 ml
mlieko
50 ml
rum

Ostatné:

trochu
práškový cukor na posypanie

postup

1.
Vo vlažnom mlieku rozpustíme droždie s lyžičkou cukru a kvások necháme vykysnúť. Do misy nasypeme múku so soľou, cukrom a citrónovou kôrou. Prilejeme kvások, maslo, vajíčko a citrónovú šťavu. Rukami vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme a na teplom mieste necháme 20 minút kysnúť.
 
2.
V hrnci zohrejeme mlieko, pridáme mleté orechy, krupicový cukor a zmes odstavíme. Prilejeme rum a plnku máme hotovú.
3.
Cesto rozdelíme na jednu väčšiu a druhú menšiu časť. Tú väčšiu časť vložíme do olejom vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy. Urobíme do nej jamku, naplníme ju orechovou plnkou a prikryjeme zvyšným cestom.
4.
Bábovku ešte necháme 10 minút kysnúť, potom ju vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 180°C do zlatista. Upečenú ju necháme mierne vychladnúť, vyklopíme ju a posypeme cukrom.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Ako urobiť barančeka, kulich a iné špeciality
Veľkonočné dobroty: Ako pripraviť barančeka, kulich, likérovú bábovku a iné špeciality
Veľkonočný víkend patrí aj finišovaniu s plánovaním jedálnička na slávnostné chvíle. Medzi tradičnými...
Fotorecept:Jemný orechový pletenec.
Overené recepty na bábovky a vence z kysnutého cesta
Veľkonočná nedeľa je ako stvorená na pečenie kysnutých dobrôt, ktoré budú pýchou vášho stola.
Bábovka ku šálke kávy
3 božské bábovky k šálke kávy
Milujeme bábovky! A tieto tri sú naozaj extra vláčne vďaka pridaným surovinám...
Ako rýchlo a jednoducho olúpať orechy? Tento spôsob takmer nikto nepozná, trvá pár sekúnd!
Toto by vám nikdy nenapadlo! Geniálny TRIK, ako olúpať orechy behom pár sekúnd, takmer nikto ho nepozná
Perfektný spôsob, ako olúpať orechy behom pár sekúnd a bez väčšej námahy!
Vlašské orechy pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu či riziko infarktu. Tušíte, kto by ich mal jesť
Vlašské orechy pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu či riziko infarktu. Tušíte, kto by ich mal jesť najčastejšie? Odborníci radia
Orechy patria medzi top potraviny, ktoré sa v našich domácnostiach nachádzajú počas celého roka. Okrem toho,...
Veľkonočná bábovka
Do veľkonočnej bábovky si pridajte niekoľko lyžičiek. Bude výnimočne nadýchaná a vláčna
Bábovka je jedným z najobľúbenejších koláčov, ktoré sa objavujú na našich veľkonočných stoloch. Je...