Pridať recept

Chlieb z podmaslia

ingrediencie

1. fáza:

200 g
zemiaky uvarené v šupke
200 g
podmaslie
140 g
aktívny žitný kvások

2. fáza:

200 g
žitná chlebová múka
300 g
pšeničná chlebová múka
16 g
soľ

postup

1.
Recept na aktívny žitný kvások nájdete v receptoch s podrobným rozpisom. Uvarené zemiaky olúpeme, nastrúhame, prilejeme k nim podmaslie a kvások. Všetko premiešame, misu prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme stáť 12 hodín na kuchynskej linke.
 
2.
Po 12 hodinách do základu pridáme múky, soľ a 15 minút cesto spracovávame. Zo začiatku sa môže zdať, že je dosť tuhé, ale rozhodne doň nepridávame žiadnu tekutinu. Misku na kysnutie chleba vymastíme olejom, vložíme do nej cesto, prikryjeme ho utierkou a necháme 3,5 hodiny kysnúť.
3.
Vykysnuté cesto spracujeme na pomúčenej doske do tvaru bochníka, vložíme ho do šatky, posypeme múkou, prikryjeme a necháme ešte 1,5 kysnúť.
4.
30 minút pred pečením nahrejeme nielen rúru, ale aj liatinový hrniec. Do rúry vložíme hrniec aj s pokrievkou a pri teplote 260°C ju necháme vyhriať. Po vyhriatí rúry hrniec vyberieme, chlieb vyklopíme na dosku, narežeme ho a vložíme do hrnca. Bochník pokvapkáme vodou, prikryjeme a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 240°C 20 minút. Potom teplotu znížime na 200°C a pečieme ďalších 20 minút. Upečený chleba vytiahneme z hrnca a necháme vychladnúť.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Snacky zo staršieho pečiva
Už ani omrvinka nazmar! 11 dôvodov, prečo by ste nemali vyhadzovať staršie pečivo, toto sú jedlá za lacný peniaz
Aj vám sa stáva, že vám po víkende zvýši veľa pečiva? Určite ho nevyhadzujte! Máme pre vás chutné nápady,...
Chlebové placky
Chlebové placky z celého sveta? Ľahko si ich pripravíte aj doma
Konzumovať stále len jeden druh chleba časom omrzí. Preto by ste mali do svojho jedálnička zaradiť nielen rôzne...
Kupovaný nízkosacharidový chlieb
Najlepší nízkosacharidový chlieb: Z jeho ceny v obchode sa vám zatočí hlava, ale doma ho upečiete za zlomok ceny, takto!
Niektoré zdravšie pečivá nás často odradzujú od kúpy svojim miniatúrnym vzhľadom a vysokou cenou. Výnimkou...
Chlieb
A kde skladujete chlieb vy? Ak na tomto mieste, robíte veľkú chybu! Suchý chlieb však nevyhadzujte, tu je návod, čo s ním môžete urobiť
Kúpili ste väčšie množstvo chleba a nestihli ste ho spotrebovať? Tu je niekoľko nápadov čo s ním a tiež...
Rýchly chlieb z panvice
Zázračný chlieb z panvice: Krásne mäkký aj na druhý deň, stačí múka, olej a nebudete sa vedieť dojesť!
"Pane in Padella" je názov špeciality z Talianska. Je to chlieb, ktorý sa pečie na panvici namiesto v rúre. A...