Chlieb z podmaslia
45
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
1. fáza:
200
g
zemiaky uvarené v šupke
200
g
podmaslie
140
g
aktívny žitný kvások
2. fáza:
200
g
žitná chlebová múka
300
g
pšeničná chlebová múka
16
g
soľ
postup
1.
Recept na aktívny žitný kvások nájdete v receptoch s podrobným rozpisom. Uvarené zemiaky olúpeme, nastrúhame, prilejeme k nim podmaslie a kvások. Všetko premiešame, misu prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme stáť 12 hodín na kuchynskej linke.
2.
Po 12 hodinách do základu pridáme múky, soľ a 15 minút cesto spracovávame. Zo začiatku sa môže zdať, že je dosť tuhé, ale rozhodne doň nepridávame žiadnu tekutinu. Misku na kysnutie chleba vymastíme olejom, vložíme do nej cesto, prikryjeme ho utierkou a necháme 3,5 hodiny kysnúť.
3.
Vykysnuté cesto spracujeme na pomúčenej doske do tvaru bochníka, vložíme ho do šatky, posypeme múkou, prikryjeme a necháme ešte 1,5 kysnúť.
4.
30 minút pred pečením nahrejeme nielen rúru, ale aj liatinový hrniec. Do rúry vložíme hrniec aj s pokrievkou a pri teplote 260°C ju necháme vyhriať. Po vyhriatí rúry hrniec vyberieme, chlieb vyklopíme na dosku, narežeme ho a vložíme do hrnca. Bochník pokvapkáme vodou, prikryjeme a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 240°C 20 minút. Potom teplotu znížime na 200°C a pečieme ďalších 20 minút. Upečený chleba vytiahneme z hrnca a necháme vychladnúť.
Podobné recepty
Pripravte si GRANADÍR alebo granadiersky pochod: Recept na najlepší piatkový obed - takto už nebude nikdy suchý
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.