Pridať recept

Pšeničný chlieb s estragónom a gorgonzolou

Pšeničný chlieb s estragónom a gorgonzolou
Zdroj: dreamstime

ingrediencie

Kvások:

30 g
aktívny pšeničný kvások
100 g
hladká pšeničná múka
100 g
vlažná voda

Cesto:

210 g
hladká pšeničná múka
300 g
hladká pšeničná chlebová múka
16 g
soľ
250 g
zemiaky uvarené v šupke
230 g
voda z uvarených zemiakov
1 PL
čerstvý estragón
100 g
syr Gorgonzola

postup

1.
Recept na aktívny pšeničný kvások nájdete v receptoch. Potom všetky suroviny na kvások zmiešame v miske, prikryjeme ju fóliou a uložíme na 8-12 hodín na teplé miesto. Kvások počas tejto doby zväčší svoj objem a začne bublať.
 
2.
Zemiaky pred varením poriadne umyjeme, varíme ich vo vode bez soli. Z uvarených zemiakov scedíme vodu, ktorú si odložíme nabok, zemiaky necháme vychladnúť, olúpeme ich a nastrúhame.
3.
Vo väčšej mise zmiešame kvások, 250 g chlebovej múky, zemiaky a polovicu vody z uvarených zemiakov. Misu odložíme na 30 minút na teplé miesto, aby cesto vstrebalo všetku vodu. Potom do cesta primiešame zvyšnú múku, soľ a toľko vody zo zemiakov, aby cesto bolo hustejšie. Vložíme ho do misky, ktorú sme vymastili olejom, prikryjeme a necháme kysnúť 1,5 hodiny na teplom mieste. V polovici kysnutia cesto preložíme napoly.
4.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Roztiahneme ho rukami, uložíme naň kúsky syra, estragón a prekladaním okrajov k stredu vytvarujeme guľatý bochník. Vložíme ho do šatky, prikryjeme a necháme opäť 1 hodinu kysnúť. Taktiež môžeme cesto odložiť na noc do chladničky a pred pečením ho vytiahnuť.
5.
Pred pečením nahrejeme nielen rúru, ale aj liatinový hrniec. Do rúry vložíme hrniec aj s pokrievkou a pri teplote 260°C ho ohrievame 30 minút. Po vyhriatí rúry hrniec vyberieme, chlieb vyklopíme na dosku, narežeme ho a vložíme do hrnca. Bochník pokvapkáme vodou, prikryjeme a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 230°C 15 minút. Potom teplotu znížime na 200°C a pečieme ďalších 15 minút. Upečený chleba necháme 10 minút vo vypnutej rúre, potom ho vytiahneme z hrnca a necháme vychladnúť.
6.
Podobným spôsobom postupujeme aj s kameňom. Ten sa tiež musí najskôr nahriať, potom ho vyberieme, pomúčime a uložíme naň chlieb. Nakrojíme ho a vložíme do rúry. Čas pečenia je úplne rovnaký a namiesto pokvapkania sa dáva na spodok rúry plech s horúcou vodou na prvých 15 minút.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Snacky zo staršieho pečiva
Už ani omrvinka nazmar! 11 dôvodov, prečo by ste nemali vyhadzovať staršie pečivo, toto sú jedlá za lacný peniaz
Aj vám sa stáva, že vám po víkende zvýši veľa pečiva? Určite ho nevyhadzujte! Máme pre vás chutné nápady,...
Kupovaný nízkosacharidový chlieb
Najlepší nízkosacharidový chlieb: Z jeho ceny v obchode sa vám zatočí hlava, ale doma ho upečiete za zlomok ceny, takto!
Niektoré zdravšie pečivá nás často odradzujú od kúpy svojim miniatúrnym vzhľadom a vysokou cenou. Výnimkou...
Dávate chlieb do mrazničky? Vyhnite si týmto 3 prešľapom a rozmrazené pečivo bude ako práve prinesené z obchodu
Každý, kto dáva chlieb do mrazničky, by mal toto vedieť! Prestaňte robiť tieto 3 veci a bude opäť krásne chrumkavý a ako čerstvý!
Zase ste si kúpili príliš veľa chleba a nie ste si istí, či ho stihnete zjesť než začne chytať pleseň? Bola...
Chlieb
A kde skladujete chlieb vy? Ak na tomto mieste, robíte veľkú chybu! Suchý chlieb však nevyhadzujte, tu je návod, čo s ním môžete urobiť
Kúpili ste väčšie množstvo chleba a nestihli ste ho spotrebovať? Tu je niekoľko nápadov čo s ním a tiež...
Rýchly chlieb z panvice
Zázračný chlieb z panvice: Krásne mäkký aj na druhý deň, stačí múka, olej a nebudete sa vedieť dojesť!
"Pane in Padella" je názov špeciality z Talianska. Je to chlieb, ktorý sa pečie na panvici namiesto v rúre. A...