Pridať recept

Ukrajinský chlieb

ingrediencie

Kvások:

90 g
aktívny pšeničný kvások
110 g
celozrnná pšeničná chlebová múka
80 g
vlažná voda

Cesto:

200 g
hladká pšeničná chlebová múka
50 g
hladká žitná chlebová múka
150 g
vlažná voda
8 g
soľ

postup

1.
Recept na aktívny pšeničný kvások nájdete v receptoch aj s podrobným postupom prípravy. Potom všetky suroviny na kvások zmiešame v miske, prikryjeme ju fóliou a uložíme na 4 hodiny na teplé miesto. Kvások počas tejto doby zväčší svoj objem a začne bublať.
 
2.
Vo väčšej mise zmiešame všetky suroviny na chlieb vrátane kvásku. Vypracujeme vláčne ale trošku lepkavé cesto, do ktorého vodu prilievame postupne. Hotové cesto vložíme do olejom vymastenej misy, prikryjeme ho utierkou a necháme kysnúť 1,5 hodiny na teplom mieste.
3.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Roztiahneme ho rukami a prekladaním okrajov k stredu vytvarujeme guľatý bochník. Vložíme ho do šatky, prikryjeme a necháme opäť 2 hodiny kysnúť.
4.
Pred pečením nahrejeme nielen rúru, ale aj liatinový hrniec. Do rúry vložíme hrniec a pri teplote 260°C ho ohrievame 30 minút. Po vyhriatí rúry hrniec vyberieme, chlieb vyklopíme na dosku, narežeme ho a vložíme do hrnca. Hrniec vložíme do rúry a na spodok dáme plech s vriacou vodou na prvých 15 minút, kedy pečieme chlieb pri teplote 230°C. Potom teplotu znížime na 190°C a pečieme ďalších 20 minút. Upečený chleba vytiahneme z hrnca a necháme vychladnúť.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Chlebové placky
Chlebové placky z celého sveta? Ľahko si ich pripravíte aj doma
Konzumovať stále len jeden druh chleba časom omrzí. Preto by ste mali do svojho jedálnička zaradiť nielen rôzne...
Snacky zo staršieho pečiva
Už ani omrvinka nazmar! 11 dôvodov, prečo by ste nemali vyhadzovať staršie pečivo, toto sú jedlá za lacný peniaz
Aj vám sa stáva, že vám po víkende zvýši veľa pečiva? Určite ho nevyhadzujte! Máme pre vás chutné nápady,...
Kupovaný nízkosacharidový chlieb
Najlepší nízkosacharidový chlieb: Z jeho ceny v obchode sa vám zatočí hlava, ale doma ho upečiete za zlomok ceny, takto!
Niektoré zdravšie pečivá nás často odradzujú od kúpy svojim miniatúrnym vzhľadom a vysokou cenou. Výnimkou...
Chlieb
A kde skladujete chlieb vy? Ak na tomto mieste, robíte veľkú chybu! Suchý chlieb však nevyhadzujte, tu je návod, čo s ním môžete urobiť
Kúpili ste väčšie množstvo chleba a nestihli ste ho spotrebovať? Tu je niekoľko nápadov čo s ním a tiež...
Rýchly chlieb z panvice
Zázračný chlieb z panvice: Krásne mäkký aj na druhý deň, stačí múka, olej a nebudete sa vedieť dojesť!
"Pane in Padella" je názov špeciality z Talianska. Je to chlieb, ktorý sa pečie na panvici namiesto v rúre. A...
Chlieb
Nenechávajte chlieb v chladničke! V týchto nádobách zostane čerstvý oveľa dlhšie
Jednou z najčastejších chýb je uchovávanie chleba v chladničke. To len zdanlivo predlžuje jeho čerstvosť...