Pridať recept

Rascový chlieb

ingrediencie

350 g
aktívny žitný kvások
150 g
žitná chlebová múka
200 g
pšeničná chlebová múka
100 g
celozrnná pšeničná múka
200 g
vlažná voda
10 g
soľ
5 g
rasca

postup

1.
Recept na aktívny žitný kvások nájdete aj s podrobnou prípravou v receptoch. Všetky suroviny na chlieb zmiešame v miske alebo pomocou robota. Hotové cesto vložíme do misky, ktorú sme si vymastili olejom, prikryjeme ju utierkou a necháme kysnúť 2 hodiny na teplom mieste.
 
2.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku. Roztiahneme ho rukami a prekladaním okrajov k stredu vytvarujeme guľatý bochník. Vložíme ho do šatky, prikryjeme a necháme opäť 3 hodiny kysnúť.
3.
Pred pečením nahrejeme nielen rúru, ale aj liatinový hrniec. Do rúry vložíme hrniec aj s pokrievkou a pri teplote 260°C ho ohrievame 30 minút. Po vyhriatí rúry hrniec vyberieme, chlieb vyklopíme na dosku, narežeme ho, posypeme zvyšnou rascou a vložíme do hrnca. Bochník pokvapkáme vodou, prikryjeme a vložíme do rúry. Pečieme pri teplote 220°C 20 minút. Potom teplotu znížime na 190°C a pečieme ďalších 20 minút. Upečený chleba vytiahneme z hrnca a necháme vychladnúť.
4.
Podobným spôsobom postupujeme aj pri pečení na kameni. Ten sa tiež musí najskôr nahriať, potom ho vyberieme, pomúčime a uložíme naň chlieb. Nakrojíme ho a vložíme do rúry. Čas pečenia je úplne rovnaký a namiesto pokvapkania sa dáva na spodok rúry plech s horúcou vodou na prvých 15 minút.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Chlebové placky
Chlebové placky z celého sveta? Ľahko si ich pripravíte aj doma
Konzumovať stále len jeden druh chleba časom omrzí. Preto by ste mali do svojho jedálnička zaradiť nielen rôzne...
Snacky zo staršieho pečiva
Už ani omrvinka nazmar! 11 dôvodov, prečo by ste nemali vyhadzovať staršie pečivo, toto sú jedlá za lacný peniaz
Aj vám sa stáva, že vám po víkende zvýši veľa pečiva? Určite ho nevyhadzujte! Máme pre vás chutné nápady,...
Kupovaný nízkosacharidový chlieb
Najlepší nízkosacharidový chlieb: Z jeho ceny v obchode sa vám zatočí hlava, ale doma ho upečiete za zlomok ceny, takto!
Niektoré zdravšie pečivá nás často odradzujú od kúpy svojim miniatúrnym vzhľadom a vysokou cenou. Výnimkou...
Chlieb
A kde skladujete chlieb vy? Ak na tomto mieste, robíte veľkú chybu! Suchý chlieb však nevyhadzujte, tu je návod, čo s ním môžete urobiť
Kúpili ste väčšie množstvo chleba a nestihli ste ho spotrebovať? Tu je niekoľko nápadov čo s ním a tiež...
Rýchly chlieb z panvice
Zázračný chlieb z panvice: Krásne mäkký aj na druhý deň, stačí múka, olej a nebudete sa vedieť dojesť!
"Pane in Padella" je názov špeciality z Talianska. Je to chlieb, ktorý sa pečie na panvici namiesto v rúre. A...