Čerešňové pirôžky
8
porcií
70
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
425
g
hladká múka
1
ks
vajce
10
g
maslo
1
štipka
soľ
125
ml
prevarená voda
500
g
čerešne
trochu
rozpustené maslo
1
téglik
biely smotanový jogurt
postup
1.
Čerešne umyjeme, vykôstkujeme a necháme odkvapkať. Múku nasypeme na kuchynskú dosku, do stredu urobíme jamku, do ktorej zamiešame soľ, vajíčko, maslo a vodu. Za 10 minút vypracujeme elastické cesto, ktoré rozvaľkáme na plát hrubý cca 1 mm.
2.
Z cesta vykrajujeme kolieska s priemerom cca 7 cm, na každé z nich položíme 3 polovičky čerešní, okraj pretrieme mokrým prstom, cesto prehneme na polovicu a vytvoríme pirôžtek.
3.
Hádžeme ich do vriacej osolenej vody, po vyplávaní na hladinu ich necháme ešte 3 minúty variť. Podávame ich preliate maslom so sladkým bielym jogurtom. Môžeme taktiež použiť škoricu alebo tvaroh.
4.
Ak nejaké pirôžky ostanú neuvarené, môžeme ich dať zmraziť.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.