Pridať recept

Koláč s datľovou plnkou

8
porcií
85
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Cesto:

350 g
hladká múka
2 ks
vaječný žĺtok
200 g
zmäknuté maslo
50 g
práškový cukor
1 PL
kyslá smotana
1 PL
voda

Plnka:

250 g
sušené datle
1 ks
jablko
2 PL
citrónová šťava
150 ml
voda
1 PL
rum

postup

1.
V miske zmiešame všetky suroviny na cesto, vyrobíme z neho guľu, zabalíme ju do fólie a vložíme na 30 minút do chladničky. Na plech uložíme papier na pečenie. Cesto rozvaľkáme na kruh s hrúbkou cca 4 mm tak, aby zakrylo aj boky formy. Na cesto položíme papier na pečenie, zaťažíme ho fazuľami a vložíme do rúry. Pri teplote 200°C pečieme 20 minút, potom dáme dole záťaž a pečieme ešte 10 minút pri teplote 180°C.
 
2.
Z datlí odstránime kôstky a nakrájame ich na malé kúsky. Jablká olúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame taktiež na malé kúsky. Ovocie s citrónovou šťavou vložíme do hrnca, prikryjeme ho a varíme 10 minút. Rozvarené ovocie rozmixujeme a primiešame rum.
3.
Ešte horúcu zmes natrieme na predpečený korpus, vrch uhladíme a koláč necháme úplne vychladnúť. Cesto je krehké, takže sa musí krájať poriadne ostrým nožom.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať