Pridať recept

Kráľovská torta

12
porcií
200
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Cesto:

500 g
hladká múka
80 g
práškový cukor
200 g
zmäknuté maslo
6 ks
vajce
1,5 KL
kypriaci prášok do pečiva
300 g
krupicový cukor
1 PL
zemiakový škrob
450 g
ríbezľový džem
120 g
mandľové lupienky
1 štipka
soľ

Krém:

500 ml
mlieko
30 g
hladká múka
20 g
zemiakový škrob
2 ks
vaječný žĺtok
50 g
trstinový cukor
1/2 ks
vanilkový lusk
200 g
maslo

postup

1.
Z hladkej múky, práškového cukru, masla, kypriaceho prášku a 6 žĺtkov vypracujeme cesto. Rozdelíme ho na dve polovice, každú zabalíme do potravinárskej fólie a vložíme na 30 minút stuhnúť do chladničky. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh, po lyžiciach postupne pridávame krupicový cukor tak, aby vznikol lesklý tuhý sneh. Nakoniec primiešame zemiakový škrob.
 
2.
Dve rovnako veľké formy na tortu vyložíme papierom na pečenie. Do každej formy na dno natlačíme prstami krehké cesto, potrieme ho džemom a opatrne rozotrieme bielkový sneh, ktorý posypeme mandľami. Pečieme 40 minút v rúre vyhriatej na 170°C. Pokiaľ nemáte dve rovnaké formy, každý korpus môžete piecť zvlášť, bielky si v tom prípade vyšľahajte na dvakrát.
3.
Polovicu mlieka uvaríme so semienkami z vanilkového lusku a trstinovým cukrom. Druhú polovicu mlieka vyšľaháme so žĺtkami, múkou a škrobom. Túto zmes prilejeme za stáleho miešania do vriaceho mlieka. Varíme, dokým nevznikne hustý puding. Prikryjeme ho fóliou a necháme vychladnúť.
4.
Maslo vyšľaháme do peny. Po lyžiciach doň pridávame puding a šľaháme, dokým nevznikne hladký krém. Na jednu vrstvu korpusu natrieme polovicu krému, prikryjeme ho druhým korpusom a zvyšným krémom potrieme vrch aj boky torty. Tortu uložíme najlepšie na noc stuhnúť do chladničky, môžeme ju ozdobiť podľa fantázie.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať